Pagina's

donderdag 21 maart 2013

Uitwijken...

Nog 10 dagen en dan mag het kunstaas voor twee weken de schuur in. Het is prima roofvisweer momenteel maar toch wil ik karperen. Ik moet en zal een karper vangen! Niet ten koste van alles overigens, de trutputvissen kunnen mij niet bekoren, dan blank ik liever. En dat doe ik nu al een maand of twee met veel succes! Gisteren brak de ban; ‘KRAK’!


Terwijl ik rustig diverse voerplekjes onderhoud op de grote boezemwateren in en rond de stad én daar gemiddeld twee keer per week ‘happy’ blank, word mijn verlangen naar een baarddrager alsmaar groter. ‘Uitwijken naar de diverse bekende en overvolle karperwateren? Of op een andere manier de lat wat lager leggen?’ Ik opteer voor het laatste.

Wat ik in ieder geval niet wil is een beschadigde vis. Daarmee kan inderdaad dus al direct veel wateren wegstrepen. Als ik resumeer kom ik tot de volgende conclusies, in volgorde van belangrijkheid: ik wil een onbeschadigde vis vangen, ik wil sowieso een vis vangen en snel een beetje! Het gewicht van de vis is van ondergeschikt belang. Met deze drie voorwaarden in de hand wordt het opeens allemaal een stuk makkelijker en overzichtelijker. Voor ik het weet heb ik drie watertjes op het oog, vrijwel onbevist en bezet met kleine doch nette populaties van karpertjes. Gisteren was het zo ver!

Ik combineer de geplande twee keer één-uursessie met het bevoeren van mijn grootwaterstekken. Ging ik vorige week nog met een zak ballen en een roofvisstok op pad, deze keer heb ik twee eenvoudige afstandhengeltjes, wat rigs en lood en een pot Crushies bij me. Als eerste voer ik op het tweede water om vervolgens te gaan vissen op het eerste slootje. Dat doe ik een uur en blank daar geriefelijk in de mist. Het tweede water biedt sowieso meer mogelijkheden en dus tuf ik snel daarheen.

Crushies en 15 mm Instant8, altijd goed!

Bij aankomst zie ik tot mijn grote blijdschap allemaal bellen en stofwolken op de plek waar ik anderhalf uur daarvoor een paar handen Crushies heb gedumpt. Twee korte rigjes gaan te water, eentje met een 15 mm, de andere met een halve 15 mm bal en een plastic maïskorrel. Wat kan vissen dan toch opeens weer eenvoudig zijn! Binnen vijf minuten stuitert de linkerhengel en hangt er al eentje! Een prachtig gaaf mini-spiegeltje! Ik ben blij!

Lief, klein en spatjegaaf!

Terwijl ik de vis voorzichtig onthaak, vertrekt de tweede hengel. Of, beter gesteld, begint te stuiteren. Zo vang je maanden geen moer en vervolgens heb je een ‘bijna’ dubbelrun! De mist trekt op en de pieper zwijgt opeens. De vis ligt er af! Ik vind het niet erg, maak wat foto’s van het kouwe kleinoodje en pak vervolgens tevreden mijn boeltje in. Als ik wegwandel breekt de zon door, een welkome kers op de mistige taart!

19 opmerkingen:

 1. kijk vriend komt twel goed met jou schatje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Alles komt altijd goed. En anders komt het niet goed. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En dan toch weer vis. Great
  De vis gaat toch weer meer azen merk ik ook. Zelfs de brasem is weer aan mijn haak gehecht geraakt. Nu is dit nog welkom dadelijk zeker niet meer.

  Groet, michael

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik hoop dat je vandaag ook bent gegaan want veel zon maakt de kerp hongerig lijkt me zo!

  2013 is blank vrij geworden......

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Klein maar zeker niet minder fijn ;) Lekkere aftrapper van het jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Michael: Yeps! De kop is er af, laat die biggen maar komen! :)
  @Sergei: Helaas Sergei, moest werken vandaag, ben erg streng voor mezelf soms...
  @Tsak: Tsjakka!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Beter 100 van deze mooie kleine karpers dan 1 grote verminkte karper. De karperputten heb ik al enige tijd achter me laten liggen. Ik kan het niet begrijpen als mensen op de foto staan met een " papegaai" Prachtige karper enne je moet klein beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. TOPPIE ouwe
  Kijk hem is ff dan, ga ik een keertje niet mee vissen vang ie gelijk een super spiegeltje ! :)
  Dik verdient man !!!

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Grote kop heeft deze spatjegave spiegel verhoudingsgewijs, of lijkt dat maar zo op de foto? Top met dit weer toch een karper op het droge terwijl ze bijna weer onder het ijs verdwenen zijn.

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Bjorn: Klein beginnen en groots eindigen! Spreek je over een dikke 9 maanden weer! :)
  @Sander: Cheers!
  @FER: Visje had een grote bult op z'n pan, heb wel andere pix waarop dat beter te zien is maar die zijn wat onscherp.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. The Mists of Amsterdam, always a magical adventure ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooie vis man en verdiend ook! Instant 8 is duidelijk instant! Heb je gevist met een Crushie op de hair of een ronde bol (al dan iet met maiskorrel)?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Even je eigen feestje gecreëerd! Goed voor de motivatie en nu snel weer verder met blanken! Tussendoor misschien nog een keertje een feestje, maar uiteindelijk wordt het serieus. Een grootwaterbak! Ik zie het voor me als ik mijn ogen dicht doe. Het komt goed. Succes!

  Gr. Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @Seb: Amsterdam sowieso altijd...
  @Boudewijn: Niet alleen plaatjes kijken! Het antwoord op je vraag staat gewoon netjes in de tekst...
  @Koen: Tis altijd serieus, vandaag weer serieus geblankt. Wel twee hazen gezien! Het mooie van zo lang blanken is dat die grote vis straks gewoon weer als de 'eerste' voelt. If you know what I'm saying...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ha! wel gelezen, maar overheen gelezen! Excuus heer Rolf!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. dinsdag p'log dinsdag p'log dinsdag p'log dinsdag p'log dinsdag p'log dinsdag p'log

  BeantwoordenVerwijderen
 17. helemaal mee eens Sergei !
  dinsdag p'logdag
  dinsdag p'logdag
  dinsdag p'logdag
  dinsdag p'logdag
  dinsdag p'logdag
  :)

  BeantwoordenVerwijderen