Pagina's

dinsdag 5 maart 2013

P'log: 110%

Het allereerste P'log nieuwe stijl! En meteen de enige keer dat ik er een inleiding aan vastplak, die lees je nu dus. Ik wilde er met de eerste eigenlijk meteen maar eventjes keihard en vooral diep op inhakken. Toch heb ik besloten om af te trappen met een vertelling gebasseerd op een 'kleine' ergenis. Laten we mild beginnen. Veel leesplezier!

P'log: 110%
Als je mij kent dan moet je me in ieder geval één ding nageven: ik kan me uiterst goed kortstondig ergeren. Ik ben zo iemand die zich vreselijk kan opwinden over de domheid van medemensen om vervolgens alles weer te vergeten en door te gaan met mijn leven. Tot de volgende domme actie/bewering van een iemand die ik tegen kom, op straat, aan de waterkant of online. Deze keer wil ik graag zeuren over percentages.

Ik voel me nu al bijna misselijk omdat ik iets ga uitleggen wat volgens mij iedereen behoort te weten. Procent, afgeleid uit het Latijnse pro centum, betekent éénhonderste. Het betekent dus niet ‘per honderd’, wat een hoop mensen denken. Die vergissing is niet erg, het gaat om de foute interpretatie. Kom, plak je seiksnor op en jank een endje met me mee.

Eénhonderdste, pak dat beet en er kan weinig misgaan. Vijftighonderste, tweehonderdvijftighonderste, het kan allemaal. Maar zo gebruiken we de term niet. We gebruiken de term ‘percentage’ om aan te geven hoever of hoe dichtbij we van perfectie afzitten. Zijn we het daar over eens? 0% is waardeloos, 100% is perfect. Volgens mij valt daar niet over te discussiëren.

Ik ben een hartstochtelijk liefhebber van de Nederlandse taal. Graag mag ik mijzelf bedienen van woorden als ‘bijkans’, ‘prompt’, ‘desalniettemin’ en ‘opdat’. Waarom? Omdat taal het enige is dat ons onderscheidt van de dieren en gemankeerd taalgebruik slechts een devaluatie van jezelf en, erger nog, degene die het moeten lezen is. Percentage is een geadopteerd woord en kan inmiddels wel als proper Nederlands worden gezien. Dan nu de conclusie.

Gezien het bovenstaande is de veel veelvuldig gebruikte uitspraak: ‘ik ga er 110% voor’, eentje die je nu inmiddels wel met afschuw moet vervullen. Iemand die dat stelt, of zelf 1000% zegt, is bij voorbaat al verloren. 100% is het maximale. Ga je ergens 110% voor dan ligt je nul-procent-grens waarschijnlijk ergens op 30%. Bij 100% spuug je bloed, ga je over lijken, trap je je naasten dood als dat nodig is om daar te komen waar je denkt te moeten zijn.

110% is fout taalgebruik. Een slap superlatief om aan te geven hoezeer je wel niet toegewijd bent. Beter is het niets te zeggen en gewoon aan de gang te gaan en anderen te laten oordelen. Dat gebeurt sowieso wel. Uiteindelijk trekt je baas, leraar, coach of wie dan ook toch aan het langste eind. En dat is een 1000% waarheid!

NatVlees, ik ga er voor 85% voor! Da’s best veel.

8 opmerkingen:

  1. Ergert u en geniet. Ben zelf meer een 80/20 man.

    Grtx,
    FER

    BeantwoordenVerwijderen
  2. sta voor de over volle 120% achter je ! :P

    BeantwoordenVerwijderen
  3. dus 1000% waarheid is 10x waar.
    dat is een waarheid als een koe.
    dus 10x waar is een koe??????
    ik snap er voor 120% geen klote van.......

    p

    BeantwoordenVerwijderen
  4. is honderd procent haalbaar??? ik ben af en toe zo'n azijnurineerder die wanneer als het goed loopt meer wilt en toch tevreden kan zijn.

    dat is natuurlijk niet rijmend met elkaar maar voel me er goed door.....

    en dat mijne heren is de essentie van het vissen....me goed / lekker voelen door te gaan hengelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Rolf
    Seikerd :-)

    Gr. John

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Sjeesus, ik ken 't voor de volle 100% met je eens zijn hier, ik voel je misselijkheid. Dat mensen niet weten wat ze zeggen is tot daaraan toe, dat ze dat ook nog eens voor 110 percent willen doen is gewoon sielig. Gelukkig is daar de hoek van de straat, en daar de brug, je weet wat je moet doen, ouwe,
    en bedankt :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Peut (nu mag het weer, I guess), omdat je snapt dat ergens 100% voor gaan het maximale is, vergeef ik je die Amsterdamse "S" bij het zeiken ;)

    BeantwoordenVerwijderen