Pagina's

vrijdag 26 oktober 2012

Waar baars zit...

De mensen die mij al wat langer kennen weten dat ik een ontzettend gedreven snoekvisser ben geweest. Van september tot de sluiting van het seizoen, week in, week uit. Iedere keer maar weer op pad om aantallen te scoren, of die ene buffel aan de schubben te komen. En opeens is daar de zin weg! Het lijkt er op dat die zin er nu weer is, maar dan anders….


Het struinen langs sloten en vaarten is leuk en productief maar ik kan er de ‘drive’ niet meer voor opbrengen. Als je eenmaal de zoete smaak van een grootwatervis hebt geproefd, dan kan een dril op ondiep water weinig bekoring meer brengen. Althans, dat geldt voor mij. Op dit moment. Alles kan veranderen.

Maar sinds afgelopen zondag weet ik dat ik een denkfout heb gemaakt. ‘Grootwatervis’ stond voor mij altijd synoniem met grote snoek, minimaal een meter, liever 110cm. Klinkklare onzin natuurlijk. Dat ‘grootwater’ slaat op de grootte van het water, niet op de vis. Dan rijst daar natuurlijk meteen de volgende vraag….. Kan ik weer helemaal blij worden van een medium vis maar dan op maximum water? Ja, dat kan ik. Tot zover de inleiding.

De tijd van spinners en de J-11 ben ik wel voorbij. Het liefst smijt ik met groot rubber, hout en kunststof. Hoe groter, des te beter. Of eigenlijk, leuker. En dus toog ik afgelopen zondagmiddag, na de vroege karpersessie, richting Noord. Een tas met louter groot kunstaas en een stevige pook als gereedschap. Noord? Ja, Noord. Want daar stonden AndrĂ© en Tsak gezellig baarzen te tikken in het IJ. En waar baars zit….

En ik beleef me daar een tof uurtje! Al vrij rap krijg een harde beuk op mijn 39 cm lange BullDawg, de vis hangt niet en laat zich ook niet zien. Tsak hangt een dooie baars onder een dobber en probeert de vis te verleiden. Ondertussen smijt ik met een zinkende Fatso. Het geluk is aan mijn kant want de vis hapt opnieuw en deze keer hangt-ie wel. Ik ben wel wat verbaasd over het formaat maar het voelt goed.

Brutale rakker!

De grote Balzer Barsch moet het gaan doen. En die doet het! Althans, ik krijg binnen tien minuten twee aanbeten en even zoveel lossers. Deze vissen laten zich wel zien en zijn ook eigenlijk best wel mini. Waar zijn die groten dan? Dan maar jerken met een zelfbouwtje. En dan word ik opeens heel blij. Een bak van een vis met een opvallend lichtgroene harses, volgt mijn hout. Maar happen ‘ho maar!’ Ik bespeur geen enkele frustratie bij mezelf, dat was een paar jaar gelee wel anders. Natuurlijk houd ik wel de schijn op en vloek er gezellig op los.

Met het IJ op twee minuten scooteren is het eigenlijk raar dat ik niet eerder dit soort acties heb ondernomen. De lol die ik had was als vanouds en het smaakt naar meer. En dus ga ik nu op pad. Eventjes een uurtje chillen met een jerkstokkie. Lekker!

11 opmerkingen:

 1. gaaf rolf. Nog 4 weken karperen en dan wordt t ook weer lekker rovers belagen voor mij :D.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waarom woon ik niet dichter bij en heb ik geen scootertje ?? Zo jammer.zou mij kostelijk vermaken hahahaha maar misschien moet je maar eens een langere rit op je scooter maken en hierheen komen ??? Gezellie knallen( ps met de gogomobiel mag ook hoor).Mooi visje eigenlijk ook wel :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. He te gek man, ik vis ook heel vaak op groteren wateren met kunstaas en heb sinds een paar maanden een pluggie waar ik zeer goede resultaten mee boek!!! Zwemt pervers een baars na!!
  De hitcher crank en troll jointed van fox
  Vele kleine maar wel in meerdere aantallen op een dag!
  Dus vertrouwen is de keyword, in ieder weer lekker achter de groenjassen aan Rolf, tijd en weer is perfect er voor!!!!!

  Ik stay tuned!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hoor ik hier het onderbuikgevoel kriebelen?
  het grote onbekende van een vreemd groot water waar je niet weet wat er zit?
  die kriebels van je visserij als jochie toen alles spannend was en je nog niet zoveel wist?
  maakt dan ook geen reet uit wat je vangt als je maar bewijs ziet dat je het goed doet!
  lekker is dat toch...

  groet,patrick

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie kleuren heeft die snoekie.
  Leuk verhaaltje weer.

  Groet Sander

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Nick: Kerpen moet door, sowieso. Maar af en toe een tandendragertje de kant op peuteren is ook wel lekker...
  @Gerard: De scooter die jou kan dragen moet nog gemaakt worden! Ouwe dikbil :)
  @Sergei: Vertrouwen heb ik altijd, sommigen noemen het oogkleppen :) Die aasjes waar je het over hebt zijn mij te klein. Die zinkende Fatso die ik graag gebruik is zo'n beetje de kleinste in mijn doos... Wel lekker zwaar! :) Ik ga vrolijk verder.
  @Patrick: Precies! Daar ben ik dus ook achter gekomen. Het maakt geen moer uit wat je vangt, de wetenschap dat er zo maar iets belachelijks kan happen is al vet zat.
  @Sander: Cheers!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. UPDATE cq NEWSFLAH:

  Inderdaad even op pad gegaan gisteren. De eerste worp was het al meteen raak, dat is lang geleden! Ik gooide in, draaide de jerk tot voor mijn neus en realiseerde me dat ik mijn slip nog niet had gecontroleerd van de C4. Terwijl ik dat deed slackte ik dus feitelijk de lijn, de stijgende jerk was teveel van het goede voor een klein snoekje. Boem! Ik schrok me de tyfus :))

  De volgende 250 worpen leverde precies niks op. Wat is het toch raar dat vissen... Tot zover!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Raar maar waar dat vissen... enneh dat is ook het leuke eraan. Hoe forceren we die aanbeet?! Altijd weer de vraag bij de waterkant.

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik kan een vis of 10 missen en een haring vangen.
  maakt geen ruk uit;ik krijg jeuk ga naar buiten met een hengel gooi wat in het rond kijk een beetje naar de wolken en krijg af en toe beet.
  is al goed genoeg;iets vangen lach ik me gek....

  greetings from the loonybin,
  patrick

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Fer: Ik heb staan slacken als een malle maar het hielp niet. Wel weer ouderwets pijn in mijn schouder. Ook goed.
  @Patrick: Precies, we smijten die flikkers toch weer terug en je piemel wordt er ook al niet langer van :) Het blijft een stom spelletje, Maar wel een gruwelijk tof spelletje!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hahahahahahah lijpo we zallen is een weegschaal test doen zal je nog eens bedrogen uitkomen

  BeantwoordenVerwijderen