Pagina's

vrijdag 8 februari 2013

Wordt het beter?

Het kan verkeren. Soms lukt alles, maar soms zit echt alles mee! Ik kan niet zeggen dat ik slecht vang, bepaald niet. De aantallen en de formaten staan eigenlijk niet in contrast met de tijd die ik sinds 1 januari in mijn visserijtjes investeer. Ik ga weliswaar vaak, maar altijd heel kort op pad. En zo doet Boudewijn het ook. Ook hij vist vaak en kort en vangt daarbij bovengemiddeld veel en vooral ook grote vissen. Van de week beleefden we samen een middag waarbij echt alles mee zat!


Als je maar vaak genoeg gaat vissen dan val je vanzelf een keer met je neus in de boter. Een waarheid als een koe. Die koe kwamen we van de week tegen tijdens een sessie van vier uur op twee verschillende plekken. De eerste stek is er eentje waar ik onlangs een hele grote snoek verspeelde. Ik had het beest al in zijn nek maar kreeg ‘m niet 1-2-3 gekeerd om ‘m in de kieuw te pakken, de dreg liet los en de snoek zwom weg. Er zit veel roofvis op het Tochtgat, zo noemen wij de plek omdat het er altijd idioot hard waait. Veel snoek maar ook veel snoekbaars, grote snoekbaars welteverstaan!

Met kunstaas hebben wij daar al diverse keren goed geslacht. Tien worpen, vijf vissen, dat soort bizarre statistieken. Maar met dood aas is het eigenlijk best wel slecht. De aanbeten komen wel maar we slaan gewoon alles mis. Heel frustrerend. Nu weet ik wel dat een grote snoekbaars heel anders een dood visje pakt als een snoek, veel voorzichtiger dus, maar ja! Hoe weet ik nou of een snoek of snoekbaars m’n voorn gepakt heeft? Ik zie dat verschil dus echt niet.

Pakt een snoek het visje dan is een paar seconden wachten genoeg. De dreg zit steevast voor in de bek of in een scharnier. Dat werkt bij snoekbaars totaal niet. Vandaag kwam ik daar achter. Tot zover de inleiding, dan nu het visdagverslag. Ben je klaar? Het wordt een feestje, zet je fopneus maar op!

Als we bij het Tochtgat aankomen is het verbazend genoeg bijna windstil, bijna dan. Vier voorns gaan richting de horizon en het, hopelijk korte, wachten kan beginnen. Het iele briesje maakt dat we prachtig traag kunnen driften. De hotspots worden zodoende afgeharkt maar van vis geen teken. Na anderhalf uur is Boudewijn het zat. Hij bouwt één doodaashengel om tot kunstaasstok en gaat lekker casten. In mijn tas heb ik een doosje met Sandra’s. En een schaartje. Het schaartje roept: ‘knip met me’, de Sandra’s gillen: ‘vis met ons!’ Maar ik blijf sterk. Ik drift door. Dan een brul, Boudewijn heeft een dikke snorkel weten te verleiden op een Manta-look-a-alike. Een grote, dikke snorkel welteverstaan!

Een snorkel op een jerk... Hoe verzin je het?

Toffe vis, tegen de tachtig aan!

De geluiden en smeekbedes uit mijn tas worden luider en dwingender. Maar ik geef niet toe. Ik moet en zal zo’n stomme reuze schele pos op een dooie voorn vangen. ‘Plop’ zegt dan eindelijk mijn dobber. Direct slaat de twijfel toe. Moet ik slaan? Moet ik wachten? Ik wil geen slikker? Wat is het verdomme? Een snoek of zo’n verdraaide glasoog? En dus sla ik. En ik sla mis. Heel erg mis. Diverse harde vloeken verlaten mijn mond, ik heb mijzelf even niet in de hand. De dobber landt 10 seconden later op exact dezelfde plek en tot mijn stomme verbazing zakt de dobber direct weer weg! Wat?

En nu wacht ik. De dobber kan ik volgen, die gaat naar links. Normaal had ik al geramd, nu niet. Ik wacht. Dertig seconden, een minuut. Er gebeurt niets. Dan opeens spuit de hele handel weg, echt hard! Bam! Ik ram alsof mijn leven er vanaf hangt. Yes! Het ‘ding’ hangt! Als de prikkels boven water komen, weet ik genoeg. Een stekelridder! En gewoon minimaal, voorin de bek gehaakt. Ik ben blij, heel blij. Het is gelukt. We taaien af, hier zijn we klaar.

Echt blij, eindelijk gelukt!

Op de tweede plek is het voornamelijk snoek dat de klok slaat. En dat betekent dat we ouderwets snel kunnen aanslaan. Boudewijn gaat ook weer met twee stokken dobberen en zo komt het dat er binnen no-time vier olijk oranje drijvertjes het wateroppervlak versieren. Maar niet voor lang! Want opeens zijn er nog maar drie. Juist de drijver waar ik naar aan het kijken was, is ‘weggeplopt’. Tof. Ik tel tot drie en geef een ferme beuk. Normaal geeft de boel onder water wel een beetje mee, nu lijkt het er wel op of ik mijn dreg in een biels ram. Dat klopt eigenlijk ook wel een beetje, achteraf gezien.

Het water is hooguit twee meter diep maar het duurt gewoon minuten voordat ik een glimps van de vis kan opvangen. Onderwijl is Boudewijn druk aan het filmen. Als het ‘ding’ bovenkomt ben ik eerst wat teleurgesteld. Een tachtiger! Maar de vis hangt schuin naar beneden en ik zit er finaal naast. Gelukkig maar. Met iedere 10 seconden drillen, groeit de vis een centimeter. Ik dril minutenlang, reken het zelf maar uit. Dan is het zover, de eerste echte beuker van het jaar voor mij. En nu schiet er niks los, nu gaat alles goed. En terecht. De foto zegt genoeg lijkt me.

Tja...

Als ‘das Beist’ weer zwemt is het de beurt aan Boudewijn. Met doodazen vissen we ‘run-om-run’, dat is veel leuker. Beide zijn we van mening dat het de hoofdzaak is dat die vis gevangen wordt, wie ‘m vangt is minder belangrijk. En weer is het mijn dobber die na 10 minuten verdwijnt. Boudewijn doet alles goed en slaat beheerst aan en raak. Wat er bovenkomt is echter niet wat we verwachten. Een krielkip van 40 cm of zo! De blik in de ogen van mijn vismaat, van ontsteltenis en oprechte verbazing, is goud waard. De vis mag ongekiekt terug.

‘Die tellen we niet ouwe, de volgende is gewoon voor jou’, deel ik hem mede. Hij zou hetzelfde doen. Dat weet ik zeker. Onderwijl arriveert Wouter, hij neemt de rol van cameraman op zich als nu Boudewijns dobber het hazenpad kiest. Een prachtige, koffiebruine midtachtiger maakt de dag af. Iedereen blij! Ik met mijn eerste doodaas-snorkel en dikke metervis, Boudewijn met zijn gruwelijke stekelkanon en Douwe Egberts-snoek. Zo hoort vissen te zijn. De vier uur zijn om, het is mooi geweest. Very fukking mooi als ik zo vrij mag zijn.

Wouter filmt, ik kiek...

Nog één keertje dan: 'Das Beist!'

13 opmerkingen:

 1. sjeezus wat een bak!!
  en wat hebben die dingen toch een karakterkop.
  het lijkt wel een rolf....
  weet alleen niet welke bakkes groter is....
  suc6full angling weer!!
  mooi getekende vis voor boudewijn.
  lekker als het klopt.
  groet,pATRICK

  BeantwoordenVerwijderen
 2. bijdeweg,die bakkes van back on track is van deze vis toch.
  ik herken het kunstgebit...
  groet,(kleine)p

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Rolf,

  Flinke laadklep!

  Gr.

  Dennis Koopie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Patrick met een kleine p: Nee man, jij bedoelt die vis met die voorn in z'n strot? Deze vis is zowat een halve meter langer! Nou ja, bijna dan. Woensdag gevangen, dat moet je maar geloven.
  @Dennis K: Hehe, leuk dat je ook reageert. Meneer Margadant is druk met het filmpje, vandaag weer wat goeie shots kunnen maken. Je raait nooit welke URL ik noem als ik dat zwijn in mijn hand de videocamera induw :)
  @Boudewijn: Wijs gesproken broeder! Mooie woorden! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Iets met boilies? :)

  Afz.

  Dennis K.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Er zitten een paar gave pix tussen mannen !
  En die laatste foto dan damn, je klauw zou er maar in vast komen te zitten.

  Groet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Even een ander logo gemaakt, andere was een beetje lelijk.
  @Dennis: Ja, met roach-flavour...
  @Sander: Wat dacht je van je hoofd dan?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Rolf,

  Lastig is dat toch als je niet zeker weet of er een snoek of snoekbaars heeft gehapt. Als het dan toch een snoek blijkt te zijn kan ie weer te diep gehaakt zijn als je lang wacht met aanslaan. Zelf heb ik daar geen last van. Ik vis vooral met zeevis en heb nog nooit, voor zover ik dat met zekerheid kan zeggen (eigenlijk kan ik dat dus niet, hehehe), een aanbeet van snoekbaars gehad. Deze keer heb je de goede keuze gemaakt wat betreft het lange wachten en ving je een mooie snoekbaars, toch ben ik het meest onder de indruk van die grote snoek. Mooi beest Rolf! Doodaas is niet altijd je ding geweest, maar het lijkt erop dat er iets is veranderd :)

  Groet,

  Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha Koen,

  Ik kreeg hier net ook al een mailtje over. Dat ik onverstandig was door zo lang te wachten. Als je erbij was geweest en de eerdere ervaringen had meegemaakt dan had jij hetzelfde gedaan. De dobber dook direct weg, 5 seconden nadat ik had misgeslagen op exact dezelfde plek. Gezien het snoekbaarsbestand en de eerdere ervaringen en de wetenschap dat snoekbaars veel voorzichtiger aast, vond ik de beslissing lang te wachten geheel verantwoord. Nu Boudewijn en ik veel met dood aas vissen en ook veel vangen, tot 10 vissen op een ochtend/middag, heb ik een hoop geleerd. Ik sla steeds sneller, vaak al binnen twee seconden. En het is altijd raak, behalve bij het Tochtgat dan! Ik ben inmiddels een groot voorstander van een enkele dreg en vind een takel alleen nuttig bij een hele grote aasvis.

  Ik vind het ook nog even belangrijk om te melden alhier dat ik getergd was door het feit dat we zoveel keer missloegen (op het Tochtgat dus!). Boudewijn, Wouter maar vooral ik. Sterker nog! Deze vis is de eerste vis die op doodaas geland is op die plek. We hebben nog geen enkele snoek met dooie voorns kunnen verleiden terwijl er baggerveel zitten. Aldus was het bijna een missie geworden om een snoekbaars op een dooie voorn te vangen. Nu dat gelukt is ben ik er ook meteen weer klaar mee. Ik ga er geen gewoonte van maken. Daarvoor zijn die stekels gewoon te lelijk :)

  Dit is inmiddels geen bericht meer alleen aan jou, beste Koen, maar aan alle lezers die hun wenkbrauwen ophalen bij het lezen van dit visdagverslag. Ik begrijp dat maar tegelijkertijd denk ik dat ik wel iets meer krediet verdien.

  Ja! Die metervis is echt tof, ik ben er heel blij mee. Boudewijn heeft ook hele mooie foto's gemaakt. Iemand die je 'coached' tijdens de fotosessie is essentieel voor mooie kiekjes. Dat kunnen we inmiddels wel! Thanks voor je reactie, dat gaf mij de gelegenheid het e.e.a. toe te lichten.

  Rolf

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik wil een heleboel zeggen maar ik beperk me tot: KLABAM WAT LEKKER!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Gelukkig zijn er mensen die meedenken en bereid zijn kennis te delen en daar staan we altijd voor open, want zo zijn wij ook. Maar wat je zegt Rolf, een gevalletje 'je moet erbij zijn geweest' is hier wel van toepassing. Een minuut was in dit geval ook niet exact 60 seconden, dat is ook schrijftaal en geschat. We staan niet op de secondenwijzer te kijken of die wijzer zich 60 maal een stukje verplaatst. Zoals de ervaren dobbervissers (en dat zijn we nu durf ik wel te zeggen) waarschijnlijk wel zullen weten is dat,zoals wij vissen, je ook aan de bewegingen van de dobber kunt aflezen wat de vis met de aasvis doet. Dobber verplaatst naar rechts, gaat op en neer, blijft stil staan enz. Het zegt allemaal iets over wat er door de snoek of snoekbaars met de aasvis gedaan wordt. Het helpt uiteraard als je je een beetje kunt inleven in en kennis hebt opgedaan over de vissoort waar je op vist zodat je die bewegingen kunt vertalen. We zijn verantwoord bezig Rolf, hebben nog geen dreg gehad die ook maar in de buurt van slikken kwam. Ik zeg: vissen met een gerust hart mensen. En nu snel naar Boustails, want eerder zei ik nog 'Beter wordt het niet' in mijn reactie, maar is dat zo..?

  BeantwoordenVerwijderen