Pagina's

dinsdag 6 november 2012

Kort is beter!

Ik heb een aantal vragen ontvangen naar aanleiding van de verslagen over gemiste vissen ten gevolge van te lange rigs. Zie ondermeer het verslag van de laatste sessie op de Lijkengang en het verslag van Boudewijn over de derde sessie in het kader van Area 51. Ik wil graag dit artikel gebruiken om iedereen in één keer antwoord te geven en deelgenoot te maken van mijn denkwijze. Ongeacht of die klopt. Veel leesplezier!


Om niet meteen supervaag te worden, begin ik met een plaatje. We noemen de bovenste rig, rig 1, de middelste rig 2 en de onderste Jaap. Oeps, rig 3 natuurlijk. Wat ben ik toch een Grobbebol. Genoeg grollen, even bloedserieus nu.

Drie rigs die werken, maar niet altijd!

Ik vis met diverse soorten rigs maar rig 1 geniet over het algemeen mijn voorkeur. Gewoon een simpele combilink van een centimeter of 17 waarbij voornamelijk opvalt dat de hair ver op de haakbocht de haak verlaat. Deze rig werkte tot twee weken geleden perfect. Nu niet meer. Anderhalve week geleden zat ik te vissen op de Lijkengang. Ik verspeelde in korte tijd een paar vissen. Direct nadat ik de rigs had ingekort (gewoon een stuk er afgeknipt en een nieuw lusknoopje gelegd, zie rig 2) was iedere run raak. In het verslag schrijf ik dat er twee vissen werden gevangen na de aanpassing, ik heb gelogen, het waren er drie.

De leugen gaat voort. Ik miste niet twee runs, zoals in het verslag staat. Nee, ik miste er vier! Hoewel ik altijd zeer voorzichtig ben in het trekken van conclusies lijkt het mij in dit geval bijna wetenschappelijk bewezen dat de korte rig gewoon veel beter z’n werk deed dan die langere.

Eureka dus? Dat dacht ik ook. Maar niets van dat alles. Zoals in dit verslag valt te lezen kon ik tijdens de derde sessie van Area 51 visueel waarnemen dat mijn rig (rig 2) tot tweemaal toe werd opgepakt en zonder scrupules weer werd uitgespuugd. De vissen in kwestie schrokken niet eens! De flikkers gingen gewoon door met azen. Zeer frustrerend maar wel heel leerzaam. Terug naar de tekentafel dus.

We gaan nu naar rig 3. Wat direct opvalt is de maat van de haak en de korte hair. Ook zit er tungsten op de rig. Met een reden. Ik heb besloten om veel kleiner aas te gaan vissen. Daarvoor heb ik dus een kortere hair nodig. Ik voer met stukjes boilie, dus is het ook logisch om ook met een brokje boilie te vissen. Een brokje boilie is veel lichter dan een hele bal en zal makkelijker de bek van de vis in ‘schieten’. De haak is kleiner omdat in mijn theorie de haak op de maat van het aas afgestemd moet zijn. Komt bij dat een kleinere haak minder zwaar is en dus makkelijk zal worden opgezogen. Nu de vissen zo sloom azen is dat zeker een voordeel.

De tungsten op de rig zit er niet om de onderlijn gestrekt te houden. Het zit er om er voor te zorgen dat de haakpunt eerder vlees zal pakken. In theorie zal de vis hierdoor schrikken en wegspurten, dan komt de vis het lood ‘tegen’ en zal de haak goed gezet worden.

Wat voorts opvalt is dat rig 2 en 3 nagenoeg even lang zijn. Het scheelt een centimetertje maar zo nauwkeurig kan ik niet werken. Er is echter wel degelijk een enorm verschil in lengte tussen 2 en 3. Alleen is dat niet zichtbaar. Ik leg uit.

Het gaat om het loodsysteem. Normaal vis ik eigenlijk altijd met wartellood. Vis je met wartellood dan kan je zo maar 4 cm bij de lengte van je rig optellen als de boel niet perfect ligt. En dat ligt het natuurlijk nooit. Door met inline te gaan vissen is de relatieve lengte van de rig ook meteen de absolute. Kan je het nog volgen?

Gisteren heb ik de theorie uitgetest op de plek waar ik tijdens de derde sessie van Area 51 zo smadelijk voor Jan Lul werd gezet. Of het toeval was? Ik weet het niet, ik denk het niet. Maar het heeft gewerkt. De manier waarop de vissen gehaakt zaten (het waren er inderdaad meer) gaf ook aan hoe slap ze azen. Scherper dan dit kan ik niet vissen. Nog korter is een optie maar een rig van 5 cm zie ik niet zo zitten. Aanstaande vrijdag het verslag van de vierde sessie in het kader van Area 51. Tot dan, of eerder. Hopelijk heb je iets aan dit verhaaltje gehad.

8 opmerkingen:

 1. Hij mag dan de kleinste hebben, zo is Japie dan klaar, gewoon een stuk er afgeknipt en een nieuw lusknoopje gelegd, dr Peut weet altijd raad. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De meeste zouden snykie doen, maar jij verteld gewoon het geheim.
  Mooi om te zien dat er mensen zijn die een ander ook een paar extra vissen durft te gunnen en met anderen zijn bevindingen durft te delen !!!

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi stuk Rolf!
  Leuk om even in jouw rigkeukentje te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb het aan den levende lijven ondervonden. Knap staaltje kneiswerk en raadseltje oplossen. Ook uit dit artikel trek ik weer lering en ga dat komende week even uittesten. Ik had al een zooi korte rigjes van tegen de 8 - 10 cm gemaakt en mee gevist afgelopen zondag. 2 piepen hadden misschien wel 2 runs kunnen zijn als ik die 4 cm extra ook had uitgesloten. En misschien was de run van Dré ook wel verzilverd. Ff experimenteren dus met inline lood ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is natuurlijk altijd de vraag wat de doorslag gegeven heeft. Met meerdere variabelen kan het best zijn dat bv alleen inline lood al het verschil maakte. Maar goed, uiteindelijk gaat het om het vangen dus de combinatie werkt.

  Wat ik me wel afvraag: Het boilie tijdperk begon zonder hair, gewoon een halve boilie in de haakbocht. Zou een nog kortere hair nog scherper vissen?

  En verder: ik laat altijd de hair precies tegenover de haakpunt de haak verlaten. Dat geeft m.i. de verst uitstekende haakpunt bij het prikken terwijl de haak bij het opzuigen nog wel gemakkelijk mee gaat. Het is puur op gevoel en inbeelding. Waarom doe jij dat helemaal onderaan de bocht?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Seb: Pas maar op dat ik geen stukje van jou af knip! :)
  @Sander: Nou, echt geheim is het niet hoor. Vond de verschillen in resultaat echter zo boeiend dat ik het me leuk leek om te delen, that's all.
  @Dres: Ja! En nu m'n keuken uit! :)
  @Tsak: Have faith brother!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Ate (deel 1): Ik leg uit dat het verschil in riglengte niet direct te zien is tussen 2 en 3, dat wordt bewerkstelligd door het inlinelood.In de Eureka-alinea geef ik aan dat ik met rig 2 geen vis kon haken. Door de rig d.m.v. inlinelood in te korten wel. Voorts viel het me op dat vissen supersloom aan het azen waren. Daar had ik iets duidelijker in kunnen zijn. Met sloom bedoelde ik dat 2 minihapjes namen en dan weer een kwartier pleite waren. Door minimaal te voeren met kleine stukjes maakte ik meer kans. Door ook te vissen met klein aas voelde ik me genoodzaakt om een kleinere haak toe te passen. Ik denk inderdaad ook dat het toepassen van het inlinelood de belangrijkste wijziging is geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Ate (deel 2): Ja! Een brokje boilie 'dun' op de haak geprikt kan zeker werken. Zeker als je, zoals ik, je lijn gewoon zachtjes neerlegt en geen harde zwiep hoeft te geven. Of het meer resultaat geeft? Dat zou ik eens moeten proberen. Maar dat doe ik pas de huidige methode faalt.

  Inderdaad, het klopt wat je zegt over de 'verst uitstekende' haakpunt wanneer je de hair de haak laat verlaten ter hoogte van de haakpunt. Echter! Door de hair middenin de haakbocht de haak te laten verlaten, verplaats je het middelpunt van de draaicirkel. Die ligt dan niet meer in het verlengde van de haaksteel maar in het midden van de haakbocht, parallel aan de steel. Nu de vissen zo traag zijn zal deze kortere draaicirkel sneller de haakpunt naar het vlees leiden. Met de conventionele methode is de haak al uitgespuugd en de vis weg. Althans, dat is mijn theorie! :))

  BeantwoordenVerwijderen