Pagina's

dinsdag 20 november 2012

Die visje...

Na een weekendje Limburg om ondermeer de Sint binnen te halen, vond ik mijzelf gisteren weer in mooi Mokum. Eindelijk weer verstaanbare mensen! Ok√©, er wordt over het algemeen dan wel gesproken over ‘die meisje’, in plaats van ‘dat meisje’, maar dat is klaarblijkelijk Nederlands anno nu. De hoogste tijd om de stad weer te verlaten dus!


Ik rij maar wat rond, de cirkels om de stad worden steeds groter. Ik zie diverse mooie plekjes die ongetwijfeld wel een visje zullen herbergen. Maar ik rij door. Totdat ik een kolk zie. In het vaartje langs de weg, klapt een snoek een aasvis het leven uit. Honderd meter verder kan ik parkeren.

Het water is ondiep, hooguit een halve meter. Busterjerk-water zou je zeggen, of een spinnersloot? Met spinners vis ik eigenlijk niet meer, ze werken vaak perfect maar ik word er niet zo blij meer van. Ik besluit tot een grote Sandra met een klein loodkopje en een lange stinger waaraan een vies scherpe Owner-dreg hangt. Auw!

Na een paar worpen is het al raak, of raak, er is actie. Een klein snoekje volgt de shad maar slaat niet toe. Het is grappig om te zien. Hetzelfde verhaal herhaalt zich vijf keer. Dan maar jojo-en. Op en neer, op en neer, voor de ‘neus’ van de vis. Het duurt een minuut maar dan verstard de vis opeens en slaat toe. Dit had eigenlijk gefilmd moeten worden. De vis mag ongekiekt terug. Ik loop voort naar de plek van de kolk. Wel, ik mag doen wat ik wil maar de kolkvis trekt zich geen moer aan van mijn inspanningen. Verder dan maar.

Even verderop dan, ik trek de Sandra door het water en schrik daarmee een school kleine witjes op. Een goeie vis (90+?) vindt dat wel opwindend en klapt wild om zich heen. De shad volledig negerend. Ik sjok door. Er hangt een blaadje aan de shad. Ik sla de shad in het water om het blaadje te lozen. Schijnbaar recht op de kop van een snoek. Wie er harder schrikt weet ik niet maar ik vervloek mezelf wel. Dit was gewoon weer een beste vis, dikke rug, misschien wel een meter?

Terug naar de kolkplek dan maar. De Sandra huppelt vrolijk tussen de bladeren door en af en toe tik ik het rubber over een takje heen. De verlossende beuk doet mij glimlachen. Gerechtigheid! Een goeie dikke vis van 87 cm is het konijn. Ik maak snel een paar foto’s. Een blik op de telefoon leert mij dat de vistijd er alweer op zit. Twee uur in de auto gezeten en daarna 45 minuten keiharde vispret, lekker! Terug naar ‘dat Jordaan’ maar weer.

Die kolkvis...

8 opmerkingen:

 1. Een huppelende Sandra hmmm, ik weet nog vroeger in de kroeg, daar huppelde ook een Sandra, die trok ook jagers aan.. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kijk hem even gaan dan, mept er gewoon een mooie rover uit !!!
  Lekker bezig geweest man !!!

  Groet sander

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sinterklaas Kapoentje, er zit modder in m'n schoentje,
  hou de vis maar aan 't lijntje, dat drillen is geen geintje,
  met 't water aan de lippen, denk je echt niet meer aan kippen,
  zoekend naar iets dat rijmt op vissen, ga ik nu maar eerst eens ...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoppa altijd weer lekker; actie aan die wateroppvlak!
  Hoe gaat het momenteel bij je met groot kunstaas??

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Binnen no-time "die kolkvis" in da pocket! Nice! :D

  Groet,
  Gert

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Boudewijn: Jij vieze, vieze, vieze! Hehehe...
  @Sander: Ik ben gewoon lekker!
  @Seb: Sippen?
  @Sergei: Kut! Hoezeer ik ook graag anders zou willen beweren, klein kunstaas werkt nu gewoon beter... Zoveel kleine aasvis nog, belachelijk eigenlijk...
  @Gert: Ja, toch weer leuk maar eerlijk gezegd deed het me weinig... Toen ik later thuiskwam en op Google-Earth keek waar ik godsnaam was geweest, bleek ik gewoon diep in Zuid-Holland gevist te hebben. Ernstig! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Haha mooi. In ieder geval weer een frisse neus, dat is ook wat waard! :)

  Gert

  BeantwoordenVerwijderen