Pagina's

vrijdag 9 november 2012

Area 51 - de vierde sessie

Area 51, vang vijf twintigers en één dertiger. De doelstelling van dit project kan niet korter omschreven worden. Vandaag het verslag van de vierde sessie. In de eerste drie sessies wisten we al drie twintigers te vangen en dus heet het project nu Area 21. Of daar verbetering in is gekomen? Daar kom je achter als je doorklikt…


We schrijven maandag 5 november, de klokt zegt 13.00 uur. Boudewijn en ik liggen in. We bevissen een geheel ander deel van het ‘Area-51-water’ deze keer. Ruim twee kilometer zijn we verkast om de doodeenvoudige reden dat we daar vis gezien hebben. Een soort van verlaten volkstuinencomplex vormt het decor van de sessie van vandaag. En al die tuintjes hebben, of liever gezegd ‘hadden’ steigertjes aan het water. Te onveilig om op te lopen, de helft reeds verzonken. Maar met vis! Daar kwam Boudewijn achter toen hij twee dagen eerder, bewapend met een polaroid en een zakje gebroken boilies, liep te loeren. De ouwe loerder!

We zitten zo’n 80 meter uit elkaar. Echt gezellig babbelen gaat niet lukken. Maar dit is de enige manier om verantwoord te vissen. We zitten bovenop onze hengels. Het zogenaamde ‘één-piep-en-hangen’-principe, zeg maar. Ondertussen hebben we op diverse slimme plekjes mini-voerplekjes gemaakt. En we zien vis! Ik zie vis, Boudewijn ziet vis. Het is wel grappig om te zien hoe wij beide een andere techniek aanwenden. Boudewijn draait één hengel binnen en stroopt de diverse voerplekjes af terwijl hij niet te ver van zijn andere hengel wegstruint. Ik zit met mijn ouwemannentogus in mijn stoeltje en geloof het wel. Vis kan zwemmen en zwemmen zullen ze! Naar mijn rigs welteverstaan.

Maar, o o o, wat zijn die flikkers voorzichtig. Als we na de sessie terugrijden en bijpraten, komen we tot de conclusie dat we minimaal 11 vissen hebben gezien waaronder twee 25-plussers. De uren verstrijken en het is te rustig. De vissen die we zien azen, pakken twee hapjes en zwemmen dan weer weg. Dit kan wel eens taai worden! Tegen donker is daar de eerste actie!

De ‘struinhengel’ van Boudewijn begint te stuiteren. In de schemering zie ik hem blokken. Dan hoor ik hem vloeken. ‘Denk aan je hart’, mompel ik en wandel naar hem toe. ‘Het moet die dikke spieg zijn geweest man, die hing hier de hele tijd al rond’, enkele hartgrondige verwensingen later en de boel is weer opgetuigd. Ik ga weer naar mijn hengels en wacht af.

Een volle streep! Bam! Lekker. De vis knalt meteen onder een ouwe steiger door en duikt vol gas het wijd op. Met de top onder water weet ik de vis te kantelen en betrekkelijk eenvoudig weer onder de steiger door te dirigeren. Nu is het makkelijk, hoewel de vis koppig is en het carbon goed doet krommen, weet ik het al. Deze ga ik vangen. ‘Karper?’ Boudewijn is er en stelt mij deze vraag. Klaarblijkelijk ben in zo geconcentreerd dat ik niet antwoord. Dat hoor ik later pas. Een paar minuten later ligt er een gave schub op de mat! Hoi!

Prachtige grootstaartschub!

Terwijl we de vis onthaken op een klein veldje verderop, hoor ik wat piepen. Het zal toch niet? Het zal wel! Terwijl Boudewijn zich over de eerste vis ontfermd, sprint ik terug naar mijn overgebleven hengel. Die ligt echt superlink, tussen vier verrotte palen, dit kan niet goed gaan! Maar het gaat wel goed! De vis ligt gewoon stom te mokken op die paar vierkante meter en voor ik het weet kan vis twee de mat in!


Z'n zussie met een klein staartje...

Ik ben echt blij en ook Boudewijn glimt! Zitten we vier uur te blanken, rammen we opeens twee schubs het water uit! We wegen de vissen niet, het zijn geen twintigers, daar hebben we geen unster voor nodig. Het zijn gewoon prachtige vissen die erg op elkaar lijken behalve dan dat nummer 1 een enorme staart heeft en de tweede niet.

Duo op de mat!

We moeten nu eigenlijk doorgaan maar we zijn alweer verzadigd en dus ruimen we op. Het is mooi geweest. Opvallend was dat beide vissen echt heel ‘slap’ gehaakt zaten, zie ook de foto. Half in de mondhoek, oei oei oei, wat zijn ze voorzichtig, wat zijn ze traag! Area 51 heet nog steeds Area 21 maar we gaan door! Echt wel!

Superzuinig gehaakt maar wel vast!

7 opmerkingen:

 1. Oei oei oei gewoon change of plans op de zelfde project das lef hebben.... maar een luie visser vangt niets....
  Maar wel erg mooie schubben gevangen... en area 51 eeeehhh 21 moet wel een uitdaging blijven he?
  Maar ik heb weer genoten.....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. waren het vissen opdoortocht of is het een holdingplaats voor de winter.
  ervaren jullie verschil in aanbeten op winterplekken en vissen op doortocht naar winterplekken.
  wat eeen vragen weer....
  mooie skups bijdeweg.

  groet,patrick

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Sergei: Tja, we kunnen stug doorblijven vissen op grote dieptes maar als we de vissen elders ondiep zien azen dan is de keus snel gemaakt. Wat zou jij doen? Het leven kan zo simpel zijn.
  @Patrick: Mmmm, ik vermoed dat dit een soort van 'pre-winterplek' is. Vandaag heb ik drie uur rondgelopen en geen vis gezien. Ze zullen nog wel langcruisen maar minder vaak dan de afgelopen weken, en ik denk dat dit alleen nog maar minder wordt. We zijn er op het juiste moment geweest. Misschien hadden we alleen wat meer uren moeten maken, dan hadden we zeker meer aanbeten gehad. Dat mag je ons verwijten...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk verslag, ben ook erg blij met de beschrijvingen van de aanpak, details, daar gaat het om. Dat die vis zo minimaal gehaakt is, komt dat niet doordat je rigje iets te kort is nu? Misschien toch weer een centimeter of 2 verlengen? De haak moet natuurlijk wel naar binnen...

  30 pond in 1 keer, van mij mag het verslag nu wel Area 20 heten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bam! Klets, klats! Wat mij betreft een heel goed gevoel aan de sessie overgehouden. Karper zoeken, karper vinden, ze observeren, inspelen op de heersende situatie, de spanning, de frustratie en uiteindelijk de euforie. Vissen man!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Ate: Nope, dat zou je denken als het zo ziet maar wij hebben alles dus met eigen ogen gezien een paar dagen eerder... Twee centimeter langer zal eerder een negatief effect hebben nu.
  @Boudewijn: Dat is simpelweg het leukste van vissen. Snelle, korte en soms zeer efficiente acties.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk verslag weer Rolf, mooie vangsten... chapeau!
  Gert

  BeantwoordenVerwijderen