Pagina's

dinsdag 23 april 2013

P'log: Kiss my app!

Toen ik een kleine jongen was, mocht ik graag buitenspelen. Stoepen of blikkie trap, maar voetballen was toch eigenlijk altijd wel het leukste. Ik ging gewoon naar buiten en ging spelen met wie er was. Als de dagen lengden dan kreeg ik de opdracht van moeders om thuis te komen wanneer de straatlantaarns aangingen. Ging de zon nog later onder, dan moest ik op de slagen van de kerkklok letten. Sloeg dat ding acht keer ‘laag’, dan was het acht uur en tijd om naar huis te gaan. Acht keer een ‘hoge’ toon betekende dat het pas half acht was. Tegenwoordig werkt het anders. Tegenwoordig hebben we groep-What’s-App. En wat een hel is dat!

Nu heb ik zelf een zoontje dat graag buitenspeelt. Hij is acht jaar en echt een lekker kereltje. Niet bang, huilt als-ie valt en speelt dan weer verder. Als-ie buiten speelt bij ons in de Jordaan, dan komt-ie hooguit thuis om te poepen om vervolgens weer snel de pleiterik te maken. En gelijk heeft-ie! Thuis zitten kan ook als je 80 bent! Wat ik het leuke aan hem vind, is dat hij met iedereen speelt. Soms voetballen er grote jongens, van wel 14 jaar of zo, op het schoolplein. Mijn kleine grote man doet dan gewoon mee. Laat zich niet in de maling nemen en krijgt het respect dat hij verdient. Zijn er alleen kleine kindjes? Dan gaat-ie rustig een uurtje overrollen met een bal. Hij vermaakt zich wel. Zonder wat te plannen gaat hij op pad en maakt hij plezier. Zonder wat te plannen… Als de oude Wester acht keer ‘laag’ slaat dan moet-ie naar huis. En dan gaat-ie naar huis. Dat is zo afgesproken.

‘Good evening, Joshua gaat over een kwartier naar het schoolplein’, ‘Alexander komt zodra ik mijn koffie op heb!!!’, ‘Wat gezellig! Als Smik klaar is met vioolles komt hij meteen’, zomaar drie appjes die ik gisteren mocht ontvangen. Ik zit godver-de-godver in een What’s-App groepje! En die groep heet, hou je vast: ‘VOETBALLEN’! Haal adem… Flikker toch op! Doe normaal! Ik wens niet mee te doen aan deze degeneratie van normaal doen.

Nee! Laten we ook het buitenspelen gaan plannen voor onze kinderen. En tegelijk bepalen wat ze moeten gaan doen. ‘Voetballen Smik, geen tikkertje hoor, dat is een andere groep, wel bij de les blijven Smik, anders pak ik je viool af.’ Ik hoor het gebeuren. Laat die kinderen gewoon kind zijn, er valt nog genoeg te plannen. Spelen moet niet gepland worden. Spelen moet je gewoon doen. En thuiskomen als de lantaarns aan gaan. Zucht…

Zeker niet dat ik deze What’s-App groep ga verlaten! Ben je besodemieterd? Ik ga mijzelf dit dagelijks en gratis erger-momentje toch niet ontzeggen? Ik sla alle berichten op en aan het einde van de zomer maak ik er een boekje van. Dat geef ik dan al die ouders als de Wester acht keer slaat. Acht keer ‘hoog’, dan kan mijn zoontje er ook nog even bij zijn en mij heel hard zien lachen…

8 opmerkingen:

 1. hahahaha, ja dat gaat tegen woordig zo he.
  ik ben het ook wel met je eens, als kind hadden we maar 1 ding om te te spelen, BUITEN.....

  gelukkig dat ik ook nog een jongen ben kon ik altijd ergens op terug vallen als het donker was....:-P

  BeantwoordenVerwijderen
 2. de kinderen van nu hebben helemaal geen tijd om te spelen;ze zitten op judo daarna tennis daarna naar yoga daarna huiswerk daarna eten daarna daarna daarna daarna........
  ze gaan ook pas tien uur naar bed;eerder zijn ze niet klaar!!!!
  zouden dat ouders zijn die hun eigen gemiste kansen op hun kinderen projekteren of is dat wel heel negatief..........
  anyway gewoon me hem gaan vissen rolf en lekker laten voetballen dan komt het vanzelf goed!

  groet,patrick

  BeantwoordenVerwijderen
 3. moeten,moeten ,moeten,laat kinderen toch kinderen zijn ,worden het evenwichtigere volwassenen van en niet van die stresskippen als hun ouders!

  gr dennis

  BeantwoordenVerwijderen
 4. welkom in de wereld van de onopgevoede opvoeders,
  de wereld van de asociale media,
  de omg twitterende bakfietsrukkers...
  maar er is een troost, over veertig jaar zijn de kleine grote mannen van vandaag de pineut zoals jij en ik dat nu zijn
  :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een goed P’log! Voor veel ouders leerzaam. Ik ken wel wat ouders in mijn omgeving die ik dit stukje aandachtig moet laten lezen. Mooi dat je dit onderwerp onder de aandacht brengt.

  Gr. Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit zijn ze weer, als vanouds...... Mooi man!

  Gr,
  Jouta

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ben ik ff blij dan ik anno 2013 nog een gsm heb, waar je alleen mee kan bellen en sms-en.
  Heel Nederland loopt over straat met z'n kop naar beneden, kijken naar z'n nieuwste appel.
  Top stukkie!

  BeantwoordenVerwijderen