Pagina's

donderdag 27 december 2012

NatVlees - jaaroverzicht 2012

Het jaar 2012 zit er zo goed als op wanneer ik dit schrijf. Het was een goed jaar voor mij. Ik heb genoten. Ik heb staan blanken in een waadpak, tot mijn kloten in het ijs, ik heb geslacht in een korte broek. Triple runs heb ik gehad, ik heb zitten janken in de regen. Ik heb geleefd én beleefd! Ik ben blij, maar waar ik nog het meest euforisch om ben is het feit dat mijn Grote Kleine Man het ook begrijpt. Hij begrijpt mij! Wij begrijpen elkaar. Dat maakt mij blijer dan de vangst van welke vis dan ook! Klik door voor een fotoverslag met bijna 30 kiekjes en vergeet de tekst niet te lezen… Tot 1 februari! Dan ben ik er weer!


In de 7 jaar dat ik mezelf De Peuteraar noemde, schreef ik aan het einde van ieder jaar een vijftal updates. Successievelijk handelde die over: Karper, Roofvis, Andere Vissoorten, Internet, en het Aankomende Jaar. Dat ga ik nu niet doen. Ik ga wel iets zeggen over alles wat hierboven staat maar ik beperk het allemaal tot één update. Dat is mijn uitspraak, daar zullen jullie het mee moeten doen.

In dit fotoverslag (best veel tekst inmiddels voor een fotoverslag) wil ik proberen mijn leven als sportvisser te schetsen. Dat betekent dat ik foto’s plaats die voor mij hoogtepunten hebben betekent, en dat zijn niet noodzakelijkerwijs foto’s van de grootste vissen. Wel een paar natuurlijk! Dit wordt het 125e verslag van 2012. Veel plezier!Ik begin maar meteen met het meest heikele onderwerp van allemaal. En om af te trappen gooi ik maar meteen de knuppel in het hoenderhok: ‘Internet is nep!’ En dat moet ik dan onmiddellijk nuanceren anders gaat het mis. Toen ik in 2003 begon met een blog waren er precies 7 websites van enige betekenis die over sportvissen gingen. Er waren er wel meer maar die werden niet onderhouden of werkten niet of nauwelijks. In dat grijze verleden moest je minimaal enige kennis van HTML hebben om iets werkends online te zetten en te houden. Inmiddels is het 2012+ en kan iedere boerenlul het woord verkondigen. Als je drie keer je linkermuisknop weet te vinden heb je anno 2013 een blog! En eentje die er nog goed uit ziet ook.

Dus elke Jan Doedel heeft tegenwoordig zijn eigen ‘website’. Dat is op zich best slecht nieuws maar aan de andere kant ook weer niet. De mensen die wel degelijk wat te vertellen hebben en voorheen de technische kennis ontbeerden om online te gaan, zijn er nu ook! Dat is dan meteen ook de enige felle ster die schittert aan het internet-firmament. Het is slechts de taak aan de fervente surfer om die pareltjes er uit te pikken.

Ik moet toch wat zeggen over FaceBook. Ik ben er zelf nu een klein jaartje mee bezig en ik gebruik het louter als portaal naar mijn website of voor het posten van creatieve grollen. Voor mijn gevoel ben ik daar, samen met wat gelijkgestemden, redelijk uniek in. FaceBook draait om plaatjes. Plaats iets slims en waarlijk interessants en de Likes en Comments zijn op één hand te tellen. Plaats een blote tiet, een dikke vis of iets anders onzinnigs en je komt bandbreedte te kort! FaceBook is nog nepper dan internet! Een zachte, natte scheet die gewoon niet lekker ruikt maar er wel uit moet. Ik ruft gezellig mee maar wel met tegenzin.Terug naar de visserij dan maar! Ik kan er vrij kort over zijn. Het jaar 2012 is voor mij op karpergebied het meest succesvolle jaar ooit geweest. Zowel relatief als absoluut. Mijn sessies in 2012 waren talrijk maar kort, de resultaten waren geweldig! Nooit eerder ving ik in zo’n korte totaaltijd, zo veel vissen. Enorme veel ukkies, een aanzienlijk aantal 10kg+ vissen en zelfs een paar dertigers vonden mijn net. Dat laatste is echt bijzonder omdat ik slechts één keer op een put viste waar grote vissen redelijk ‘common’ zijn. Al mijn grote vissen kwamen van open boezemwater! En daar ben ik zeer gelukkig onder.

Het roofvissen is er een beetje ingeschoten in 2012, de keren dat ik ging was het echter bijna altijd raak. Zelfs een paar meters waren de lul, diverse hoge zeventiger-snoekbaarzen en zelfs een heuse veertigplus baars was tijdelijk de haas. Ik wil niet blasé klinken maar dat kleine grut doet me nog maar bar weinig. Best wel kut eigenlijk, dat besef ik me terdege, maar ik vertel het gewoon zoals het is. Het gaat om beleving weet je nog? Wat ik echter nooit heb verloren is de hoop op die ene dikke! Iedere keer als ik op pad ga dan weet ik dat het kan gebeuren, daarom ga ik. Daarom ga ik.
Ook in 2012 waren mijn vismaten talrijk. Trapte ik het jaar af met Ole, daarna volgden Pim, Rick, Sander, Andres, Gerard, Tsak, André en Boudewijn (en de rest, sorry). Met name met die laatste ben ik vaak op pad geweest. Wij zitten wat visserij vaak eng veel op één lijn. Daarnaast ben ik dankzij hem ook weer een paar keer met de pen op pad geweest en heb in 2012 mijn eerste drijvende-korst-vis gevangen. Veel belangrijker is dat ik met Boudewijn een moeilijk te omschrijven gevoel deel. Een bepaald soort toewijding, een soort van beleving. Heel fijn. Bedankt meneer Margadant voor een mooi visjaar. Dat meen ik.
Vissen beheerst mijn leven. In 2012 publiceerde ik 6 keer in Dé Karperwereld en 6 keer in Dé Roofvis. Ik schreef een artikel voor het nieuwe magazine ‘Houden van Vissen’ en plaatste een lang artikel op Carpcrossing.com. 2012 is het jaar dat ik mezelf teammember van Martin SB mocht gaan noemen. Mede dankzij de topballen van deze firma wist ik mijn resultaten te halen. Als voorzitter van de prachtige Stichting PeuterFonds mocht ik ook in 2012 weer deel uit maken van een grote groep mensen die slechts één doelstelling heeft: het blij maken van zieke kinderen aan de waterkant. Een grote verantwoordelijkheid, een groter genoegen. En tenslotte, in 2012 werd ik hoofdredacteur van het AHV VISSEN magazine. Met meer dan 16.000 leden en een lezersbereik van ruim 50.000, een hele uitdaging. Maar het is gelukt. Alles is gelukt. Waarom? Omdat ik echt oprecht een visser ben. In mijn hart, in mijn nieren, in mijn Kleine Grote Man. Wat een topper is hij trouwens!Ik ben blij. Ik ben blij met mijn leven. Ik ben blij met mijn visserij. Ik ben blij met de mensen met wie ik mag vissen. Ik ben het meest blij met Ran. Ran is mijn Kleine Grote Man. Ran de Man! In 2013 gaan wij samen op pad, vaak op pad. Iedere vis is voor hem, ik doe een stapje terug en geniet. Ik ga zo hard genieten dat mijn toch als zo gegroefde kop nog kreukeliger wordt.
Ik wens iedereen een gezond 2013 toe. Met af en toe een vis maar vooral met veel beleving. Geniet! Doe dat nou maar. Tot 1 februari!


21 opmerkingen:

 1. Gruwelijk ouwe kleine man en grote man !!!
  Het tofste wat je met je zoon kunt delen is een passie van beide.

  Groet Sander

  Owja en een knallend nieuw jaar he.
  Grote man kleine man grote vrouw en kleine vrouw !!!

  Peace BRO

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Sander: Thanks ouwe, heb je alles wel gelezen? Je was wel erg snel :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Senna doet de groetjes terug, hij leest althans bekijkt de plaatjes op je blog.... Hij is drie en kan de meeste vissoorten al benoemen!

  Heel goed dat je geniet van de kleine grote man, zou iedereen moeten doen met zijn kleine grote man of vrouw!!

  Ik wens jou en je gezin een fantastische 2013! Waarin veel beleefd mag worden.

  Tot straks.......

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi gesproken Sergei, en inderdaad, tot straks! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi stukkie weer Rolf, (en dito foto's )

  hopende dat het voortvarend blijft voor je in 2013,

  See You Later

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een geweldig jaar waarin ik van enkele hoogtepunten getuige mocht zijn. Vissen is avonturen beleven en dat deden we en gaan we doen. Dank voor jezelf zijn.
  Zo te zien luid je het jaar zachtjes uit dit keer? Ik wel in ieder geval, want Nieuwjaarsdag moet er traditioneel gevist worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. als je niet beleeft leef je niet(of heb je alleen de waakvlam aan)
  voor je blog zeg ik beleefd DANK U

  goeie jaarwisseling en tot in 2013 aan rolf en alle andere lezers en bloggers
  volgers klinkt zo jezus....

  groet,pATRICK

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ps. de beste foto is je kleine grote man met die voorn in z'n knuisten.
  die blik van ver-en bewondering
  GEWELDIG

  GROET,pATRICK

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Yo Topper!

  Mooi jaarverslag en nog mooier dat je dat mag delen met gelijkgestemden, jong en oud, en groot en klein. Ook ik mag me gelukkig prijzen dat ik zo nu en dan mag proeven van die beleving van je aan de waterkant.

  Niet minder noemenswaardig is, is dat er weer wat prettig en écht lees- en kijkvoer op het wijde web te vinden is, namelijk hier. Tijdens mijn drukke bestaan als internet-jobber een heerlijke afwisseling en het houdt me lekker geprikkeld zodat mn eigen hengels ook alleen maar liggen stof te happen. Daarnaast is jouw blog hier voor mij een springplank naar een aantal kwalitatief hoge vis-blogs.

  Ik wens je een super jaarwisseling en heel veel voorspoed voor jou, je gezin en familie, vrienden en andere gelijkgestemden hier in het nieuwe jaar en gierig als ik ben ook voor de komende jaren. Op 2 januari en 9 februari mag ik weer leeuwendansen, zorg ik ook dat de gelukwensen degelijk zullen aankomen ;)

  Xiè xiè en de mazzel!!!

  Tsakkeloniki

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Tien foto’s van je zoon! Dat zegt genoeg ;) Man, man, man, wat heb jij weer een mooi visjaar achter de rug zeg! En wat vind ik het leuk om een stukje van jouw leven te volgen! Hé, geniet nog even van het laatste stukje 2012 en laat 2013 maar weer zo’n spetterend jaar worden! Tot 1 februari.

  Groet,

  Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Richard: Thanks opa :) We gaan vanaf 1-2-2013 gewoon weer keihard aan de gang!
  @Boudewijn: Bam! En gevist zal er worden! VISpas of niet! (Waar blijft dat ding dan???)
  @Patrick: Jij bedankt man, voor het alsmaar weer reageren. Dat is echt leuk hoor, voor iedere blogger!
  @Tsakkie: Haha, ouwe leeuwentemmerd die je bent! Altijd leuk om met je te hengelen, gaan we in 2013 zeker weer doen. :)
  @Koen: Dank je Koen, jij bent ook goed bezig vriend. Jij bent één van die weinige sterretjes aan het firmament. ;p

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Beste Rolf,

  Prachtig overzicht van jouw visleven. Facebook heb ik ongeveer een jaar geleden omgedoopt tot vrouwenblog. Dit is niet racistisch bedoelt maar ongelofelijk hoe al die vrouwen iedere scheet van hun leven op dat blog zetten. En wie reageert er dan...juist, een andere vrouw en nog een vrouw enzovoorts. Zelf plaats ik ook wel eens wat op facebook en ook dan reageert er meestal een vrouw op dat verhaal. Het gebeurt wel eens dat een man reageert op een berichtje van mij maar dan meestal als reactie op de visfoto welke ik dan geplaatst heb. Geinig noem ik dat.
  Geweldig hoe je zo met je zoon aan het vissen bent. Dit jaar ben ik ook 2x gaan vissen met mijn zoon. Die is pas 2 dus viste hij met een superlicht spinhengeltje met alleen een peilloodje aan de lijn. Ik gooien en hij binnendraaien. Het mooiste is dat hij dan heilig ervan overtuigd is dat er toch nog een GROOOTE VISSS in het net kan komen. Wat een positief vertrouwen! Ik hoop dat hij (en zijn broertje) later net als jouw zoon snappen wat ik aan het doen ben in mijn vrije tijd. Geweldig.

  Groeten en een goed uiteinde, Michael

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooi verhaal Rolf.
  Het straalt echt beleving en plezier uit.
  Met die kleine man erbij wordt het alleen maar mooier.

  Dat 2013 ook maar een mooi visjaar mag worden.

  Groeten,
  Marc

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hi Peut,

  Was weer een mooi jaartje. Ik heb weer erg van je genoten.
  Jou unieke schrijfstijl veranderd niet en dat is top!

  Geniet van je verdiende rust. Tot in 2013

  Julian

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Rolf,

  Dank voor alle beleving dit jaar. Prachtig om je hersenspinsels te mogen volgen en geinig omdat jou tekstuele aanpak mij geregeld doet lachen.

  Grtx,
  FER

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @Michael: Jij bedankt voor je uitgebreide reactie, dat vind ik echt tof! Het vermogen tot communiceren is toch hetgeen dat ons onderscheidt van de beesten :)) Jouw kleine boyboy is twee en hij kan al een loodje binnendraaien? Dat is echt goed. Het is echt helemaal te gek om je kleine voor het eerst te zien drillen. Die van mij ving zijn eerste snoek met een jerkbaithengel, ik wierp in, hij tikte binnen, hij was toen 6. Bam! Morgenmiddag gaan we op pad en natuurlijk 1 januari, da's traditie! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @Marc: Jij ook man! Dat je maar vele dikke vissen mag klatsen!
  @Julian: Haha, jij bent één van de laatste die mij zo noemt! Het sterft langzaam uit. Ik blijf schrijven zoals ik doe, kan het gewoon niet helpen...
  @FER: Dan is mijn missie geslaagd! Het leven is al serieus genoeg... YOLO! :) Goed nieuwjaar en tot 1-2!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Well done met kiddo! Die boy gaat je voorbij!
  Beste wensen en een goed visjaar gewenst!

  , Dres

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Een heel leuke terugblik Rolf en een serie prachtige foto's. De foto van jou en KGM steekt er overigens wel met kop en schouders boven uit, die blik... een trotse pa!

  Ook van mijn kant, de aller beste wensen voor een ieder. Dat er maar veel gevist en gevangen mag worden.

  Groet,
  Gert

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Genieten is het toverwoord! Nog een weekje en deze blog barst weer los.

  Groet,

  Frank

  BeantwoordenVerwijderen