Pagina's

maandag 24 december 2012

Kort, snel en succesvol hengelen...

Dit wordt een verslag dat afwijkend is van andere verslagen. Aan de ene kant zal ik verhalen over de korte sessie die ik afgelopen zaterdag beleefde, tegelijkertijd doe ik wat tips van de hand. Boudewijn en ik ontvangen de laatste tijd steeds vaker berichten van mensen die gewoon of niet, of bijna niks, vangen. En daar komen wij weer aan met succesverhaal op succesverhaal. Tijd om wat trucjes te delen dus. Er moet immers wel gevangen worden!


Zaterdagmiddag, het loopt al tegen 15.00 uur, ik bel Boudewijn. ‘Waar ben je? Aan het vissen? Vang je wat?’, hij antwoordt simpel doch afdoende: ‘daar en daar, ja, twee’. Ik besluit even langs te tuffen ondanks het gruwelijk slechte pisweer. Als ik aankom is Boudewijn inmiddels drie kwartier bezig en staat de teller op vier snoeken. Allemaal tussen de zeventig en halverwege de tachtig. Daarnaast had hij diverse volgers en een paar lossers. In drie kwartier dus!

Een tachtiger in de hand van Boudewijn...

Mijn eerste worp, het is al direct raak! Bam! Een 60+ snoekbaars is de haas, twee worpen later en er hangt een snoek. Ondertussen mist Boudewijn er twee en lost er nog maar eentje. Ik krijg een harde tik op mijn SD en besluit over te stappen op een Sandra. Ik sta nu 10 minuten te vissen en sta een mid-zeventiger snoekbaars te drillen! Het valt opeens dood. Boudewijn gooit een vieze pruik en ik struin langzaam verder. Dan vind ik een hoekje met leven en vang in twee worpen wederom een 60+ snoekbaars en een snoek die de tachtig net niet zal halen. Even resumeren…

Zo zien we het graag! Eerste worp, 60+ snoekbaars op de driedelige SD...

Het kan niet op! De derde worp!

Boudewijn vist een half uur langer dan ik maar is bijna even zoveel tijd bezig met die pruik. Hij vangt in een uur tijd vier snoeken, heeft vier volgers en twee lossers. Ik vang twee snoeken en drie snoekbaarzen in drie kwartier. Daarnaast heb ik nog twee lossers. Kortom, in één uur vistijd voor Boudewijn en 45 minuten voor mij hebben 17x (!!!) actie! Is dat lekker? JA! Dat is lekker!

Een dikke herfstsnoek, één van een hele trits...

Nog meer statistieken dan, niet om stoer te doen, wel om een punt te maken. In de afgelopen week hebben Boudewijn en ik veel korte sessietjes gedaan, veelal apart, een paar keer samen. Daarbij werden er in 18 uur vistijd 32 snoeken (tot 99 cm) en vijf snoekbaarzen (tot midtachtig) gevangen. Het aantal volgers en lossers, dit is een schatting, ligt op ruim twintig. Dat betekent dus dat er iedere 19 minuten actie was. En dat is goed.

Maar dan! Zowel Boudewijn als ik krijgen mailtjes, PB-tjes en belletjes van mensen die geen of nauwelijks een moer vangen. De vraag is dus; kunnen wij nou zo goed vissen of doen zijn wat fout? Wel, we zijn arrogant genoeg om te kunnen zeggen dat we kunnen vissen maar tegelijkertijd doen we echt helemaal niets bijzonders. Tijd voor wat tips mannen!

Het gaat maar door, 70+ prachtvis!

Maak een keuze! In kunstaas en in te belagen water. Zorg voor aas dat herrie maakt, zorg voor aas dat je zeer langzaam kan vissen. En neem ook klein aas mee! Maar niet te veel! Wisselen van aas gaat ten koste van je vistijd, beter maak je thuis al de keuze.

Kies vijf plekken uit die je wilt bevissen. Ga naar plek één en gooi een waaier, en dan nog een keer met een ander kunstaas. Geen actie? Wegwezen! Kom je op een plek waarvan je denkt dat er echt wel vis moet zitten maar krijg je geen actie na een worp of 30? Ga dan ‘visvinden’… Pak een zinkende Screamin’Devil en rag deze zo hard als je kan door het water. Zit er aasvis? Dan zal deze schrikken en dit zal de aanwezige roofvissen wakker schudden en tot jagen over doen gaan. Dit werkt! Probeer het maar…

Het mooiste is als je een plek vindt waar je kolken ziet en springende witjes. Maar dat is bepaald geen garantie voor succes. Veel aasvis maakt de roofvis ‘gierig’, ze zullen niet zo snel in je plastic of houten aasje happen. Nu is het zaak om traag te vissen. Echt heel traag. Laat die plug maar op de bodem zinken of naar het oppervlakte rijzen. Tel tot drie en geef een tikje. Het werkt, het werkt echt!

Nog maar eentje in de 60+ range...

‘Snelheid’ en ‘traagheid’ zijn dus de twee sleutelwoorden in deze. Snel de vis zoeken en heb je ze eenmaal gevonden? Dan traag de boel uitharken! Heb je er eentje gevonden, dan zitten er meerdere! Vang je twee zestigers? Dan is de kans op een meter niet heel groot. Maar 50 meter verderop misschien wel! Die kleinere snoeken blijven graag uit de buurt van de big ‘mamma’s’! Tot de paai begint tenminste. Maar ook dit is geen wet van ‘Meden en Perzen’ hoor!

De beste tip die ik je echter kan geven luidt: ‘Ga! Ga vissen!’ Zaterdag, ik zit op de bank. Voor mijn neus een kerstboom, op tafel een zooitje kaarsen. Op het vuur suddervlees, kinderen die spelletjes doen en een keer geen ruzie maken. Een fles rood die staat te chambreren… Buiten regent het, het is koud. Het is nat. Het is guur. Ik bel Boudewijn en hoor dat hij vangt. En dus ga ik. Twee uur later kom ik totaal doorweekt weer binnen. Maar wel met vijf vissen in de pocket. Het suddervlees is nog malser geworden en de wijn helemaal goed. Niet zeuren, gewoon gaan! Al is het maar voor een uurtje! Het kan, het kan echt! Doe het dan!

12 opmerkingen:

 1. Lekker gevist heren en fijne kerstdagen en natuurlijk een knallend nieuwjaar

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 't tolt een beetje van de wijze lessen
  maar dat zal de tijd van 't jaar zijn
  Merry Christmas mate!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi mijn zwarte boekje is weer bij geschreven! Top!!

  Ik wens joi en en alle anderen hele fijne feestdagen en een goed uiteinde!  Enne tweede kerstdag is voor mij, kieuwgreep, ik kom er aaaan!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hey Rolf,

  Helemaal duidelijk en zoals je zegt op de bank vang je ze niet.
  Morgen ga ik ook gewoon lekker even pennen het voer staat al klaar.

  Fijne dagen en groeten.

  Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 5. he rolf en boudewijn,
  dat zijn nog eens aantallen!!
  als die van maar een paar stekken komen weet dan dat ze er wel heel dik liggen!!!
  zuinig op zijn dus!!
  zonder naar stekken te vragen wat zijn dit voor plekken?
  zijn dit grote of kleinere wateren of zijn het vaarten in verbinding met grote plassen.
  zijn het winterplekken van witvis waar veel roofvis zich ophoudt.
  begrijp het als je niet zoveel info wilt prijsgeven maar ik ben wel verdomde nieuwsgierig!!!!
  groet,pATRICK

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Patrick,
  Ook wij zoeken natuurlijk naar overeenkomsten, maar het enige dat echt overeenkomt is dat er witvis zit en snoek. Snoek volgt de prooivis. Geen prooivis, geen snoek, of anders nauwelijks de moeite waard om er een poging te wagen. Wat ons betreft dan hè! Het zijn grote en kleine wateren, afgesloten en open watersystemen, maar wel voornamelijk relatief ondiepe plekken tot zo'n 3 meter waar wij vissen. Is dus niet gezegd dat ze dieper niet zitten! Ze zeggen niet voor niets 'snoeken is zoeken'. 80% van de vistijd gaat zitten in zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoppa tips ter hande genomen en resultaat een dikke dame van 82 cm op een extreem langzaam geviste grote shad pike, enne wederom met kieuwgreep!!


  Heren mijn dank is groot!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gewoon gaan met die banaan! Zeer mooie en nuttige tips, maar nog mooier natvlees weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mensen, het is kerst hoor. Laat die vissies nou eens met rust. Het is 2012. Dit kan echt niet.... zooooo 1994....

  Groetjes, Trudy Schaaf

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Jurian: Graag gedaan man!
  @Sander: Jij ook ouwe!
  @Seb: Het wordt tijd voor een pint, bel me!
  @Sergei: Ik wil dat boekie wel eens zien :)
  @Marcel: Jij ook fijne dagen en veel plezier met pennen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Patrick: Boudewijn geeft alle antwoorden al, kan ik weinig aan toevoegen...
  @Boudewijn: Bam!
  @Sergei: Lekker man! Ik ben trots op je! Groetjes aan Senna! :)
  @Tsak: Jij begrijpt het. Het regent maar het is 10 graden. Het regent en de vissies hebben honger. Het regent en dus gaan we vissen!
  @Trudy: Die vissies hebben geen stemrecht en moeten dus gevoegelijk de 'bek' houden. Ergh, open doen bedoel ik natuurlijk! :)

  BeantwoordenVerwijderen