Pagina's

donderdag 5 september 2013

Gouden eieren?

Afgelopen maandag. Na het succes van dat brakke uurtje instanten op de nieuwe plek, heb ik besloten te gaan voeren.  Afgelopen maandagochtend, na slechts twee voerbeurten, doe ik mijn eerste serieuze poging. Ik vang een parel van een oude krijger. Leest voort!


Ik ben er vroeg bij, althans voor mijn begrippen. Ik lig om half acht in, twee uur eerder ging de wekker. Het blijft een gedoe dat opstaan, het zal nooit mijn hobby worden. Nog voordat ik kan bijvoeren is het al raak. Ongelofelijk snel, binnen drie minuten! Een felle vis scheurt van links naar rechts en van onder naar boven. Veel gewicht voel ik niet. Het blijkt wederom een fel schubje te zijn. Mijn afstandsbediening doet het niet goed, dus ik loop ietwat te hannesen, dat levert deze foto op:
 
Wildebrasje...

Een half uur later. Mijn ondiepe rig wordt om de vijf minuten opgepakt door een zeer irritante koet. Ook nu weer, denk ik. De hengeltop tikt een beetje en de pieper piept wat. Ik sta naast mijn hengel en speur het wateroppervlak boven mijn rig af. Waar blijft die koet nou? Na een halve minuut is er nog steeds niets boven gekomen. Een brasem dus. Ik draai binnen. Het voelt inderdaad als een brasem, maar dan wel eentje met vijf kilo wier in z’n nek. Het blijkt iets beters te zijn…

Heel eenvoudig dril ik de vis tot onder de hengeltop. Fuk! Het is een karper, een spiegel! En ook nog eens een hele mooie! De vis wordt wakker en neemt een spurtje. We ‘trekken wat touw’ maar ik ben duidelijk sterker. De vis duikt ook de planten niet in, maar blijft gewoon vlak onder het oppervlak nukken. Het is een hele oude vis, ik zie het meteen. Geen buffel maar gewoon een vis die zomaar veertig jaar oud kan zijn, eentje die het allemaal al een keer gezien heeft en het wel gezegend vindt. Een karaktervis zouden sommigen zeggen.

De 'SKP-zijde'... 

Thuis mail ik Joris, of hij de vis kent en of het klopt dat ik denk dat dit een hele oude vis is. Een fragment van zijn antwoord: ‘Inderdaad typische Valkenswaard zoals ze ook in de Sloterplas nog rond zwemmen. Ik ken ‘m niet.  Best sterk zoveel oudjes ik de laatste tijd krijg van [naam water] en het zijn bijna allemaal bij ons nooit eerder gemelde.’ Erg leuk dus! 

De vis blinkt niet uit in gewicht, het beestje flirt met de twintig pond, maar de ‘thrill’ van het mogen vangen van zo’n oude krijger weegt veel zwaarder dan welke ‘nieuwe dertiger’ dan ook. Maar goed, twee vissen in drie kwartier! En nu gaat het los. Dus niet. Ik blank nog drie uur en hou het dan voor gezien. Het is mooi geweest, de buit is binnen, ik ben heel erg tevreden!
 
Toegift: Zie dan hoe mooi!!!

Naschrift: Na deze sessie ben ik nog een keer geweest. Ook dit werd een memorabele sessie. Heb ik misschien het nest van de ‘karper met de gouden eieren’ gevonden? Ik hoop het. Volgende week zal ik hier over berichten, nu eerst drie dagen naar het Eiland van Maurik om op de Hengelsport Outdoor Fair veel geld binnen te halen en nog meer prijzen weg te geven bij de fameuze PeuterFonds-tombola. Ben je toevallig ook aanwezig? Kom dan even langs! Gezellig.

10 opmerkingen:

 1. Zo, wat een dikke veertiger allemaal doet voor een glimlach...
  veel succes en plezier op de Fair !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. leuk verhaal en een mooie oude strijder.
  Hoop dat je veel geld op haalt voor het peuterfonds dit weekend. Kan er zelf helaas niet bij zijn.

  Gr Ricardo

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Seb: Thanks dikke vijftiger! :)
  @Ricardo: Ik hoop het ook! We gaan ons uiterste best doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hij maakt zich echt niet druk deze oude bok!!
  alsof je een kleine tamme geit in je armen houd.

  hij zal ws hooguit hufter roepen en dan heel rustig zijn weg gezwommen....zoals het hoort!

  lekker hoor

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Sergei: Bok? Geit? Werk je op een kinderboerderij of zo? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @ rolf: nee man, maar ben as de kippen er bij als het gaat om ouwe biggen die zo mak as een lammetje zijn.

  mmmmmmh, ik heb trek in shoarma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Die 'oudjes' zijn goed bezig!! Butsen en krassen. Getekend door het leven.

  Prachtig monument!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De man is 'on fire' De oude krijgers vind ik het tofst en persoonlijk vind ik het altijd een voorrecht om ze voor even vast te mogen houden.

  BeantwoordenVerwijderen