Pagina's

dinsdag 21 mei 2013

P'log: Ik heb er drie...

Maak je gereed voor een ‘hoezee-verhaal’! Deze keer geen gehuil, gemiep of gezever. Nee, nee, alleen maar louter blije dingen. Om dat het kan, omdat het moet, omdat het leven al eigenlijk veels te kort is. Stap in, doe die gordel om en zweef mee… 

Twee vrienden van mij hebben zich de afgelopen week menen moeten af te geven op de manier waarop ik leef. In eerste instantie was ik daar best ontdaan over. Maar na een nachtje tussen de vette lappen, een halve liter sterke koffie en een tosti, kwam ik tot inzicht. Zij, of beter gesteld, mensen in het algemeen, geven zich het liefst af op degene die het dichtst bij hen staan. Dat is het eenvoudigste. Of op mensen, zaken, dingen die heel ver weg zijn. Dingen, zaken, mensen die niet kunnen reageren omdat ze nooit van die kritiek zullen horen. Lekker veilig. In mijn geval draait het om afgunst. Die goeie, ouwe afgunst. Ik begon die klootzak al te missen! 

Acht maanden geleden zat ik te vissen met een maatje aan de Lijkengang. ‘Ik heb een bultje’, zei hij en wees op zijn nek. En inderdaad, aan de zijkant van zijn hals zat een bult ter grootte van een pingpongbal. ‘Van de week maar effe naar de dokter’, zei hij, ik kon niets anders dan instemmend knikken. Kanker dus. Nu acht maanden en tig chemo’s later is Gerard schoon! Hij is schoon. Daar, beste vrienden, kan ik nou echt heel erg blij van worden.

 Dé Karperwereld dan. Voor minder dan negen Euro heb je het lijfblad van de echte karpervisser op je koffietafel. Leuke verhalen, soms goed geschreven, soms wat minder. Maar nummer 90 dan! In die editie staat een verhaal van een man die dood ging, en nog een keer en nog twintig keer. En op miraculeuze wijze wist te overleven. En daarover vertelt en dan een vis vangt. Een vis die hij nog kent van voor hij dood ging. Gelost en gefotografeerd voor een ander. 9 Euro is te weinig. Voor dit verhaal had een speciale editie uit gebracht moeten worden. Voor 100 Euro. Ik had er drie gekocht.

 Vandaag stond ik een halve dag in het water. Het regende ook nog eens. Het was een ware hel en tegelijkertijd was ik intens gelukkig. Ik ving een vis en ik vertel daar binnenkort meer over. Belangrijker was dat ik voelde dat ik leefde en dat de mensen die het oprecht met mij menen dat begrijpen. Drie nummers, één voor mijzelf en twee voor mijn twee vrienden die het leven nog niet zo goed begrijpen. Beterschap! Hoezee!

8 opmerkingen:

 1. de kanker is de afgunst, de dood die de pest in heeft omdat sommige kerels zich niet laten kisten, ik snap dat negen euro jou wel driehonderd euro waard is, en voor minder dan negen euro kan iedereen snappen waarom de waterkant voor jou De plek is. Mooi man.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gek kan het lopen in deze wereld maar waar een wil is een weg god wat heb ik genoeten in de wintersneew met snoeken , eigenlijk zo ziek als een hond maar toch gaan bedankt Rolf.Daarna ook nog een op de lijkengang zitten en wachtent op vis en mijn laatste opreratie en het verlossende woord van genezen worden ik heb er weer 200% zin an om te vissen en bij te praten en mensen te laten denken wat ze denken.
  Bedankt Rolf dat je aan me dacht al die weken en maanden maar we zijn er weer gaat goed komen.


  Gerard

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gerard,

   Prachtig mooi nieuws dat je schoon bent! Persoonlijk ken ik je niet maar via Rolf zijn weblog wist ik een beetje van je ziekte af. Ik zat er laatst nog aan te denken! Geniet van het leven en je goede vrienden. Rolf, een P'log waar ik blij van werd :)

   Verwijderen
 3. @:gerard, superblij blij voor je, en nu heerlijk keihard leven! fantastisch nieuws ookal ken ik u niet persoonlijk.

  betreft p'log: soms wordt je met de neus op de feiten gedrukt, echt jammer dat so.mige mensen niet lezen kennen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Even de tijd om rustig je p-log te lezen. Zag de aankondiging ook op FB langskomen (waarom men op dat extreem vluchtige medium op je p-log reageert in plaats van hier vind ik best een beetje vreemd overigens, want dat verdienen je kronkels niet. De vertellingen van geen van ons bloggers niet eigenlijk vind ik).
  In ieder geval, die twee vrienden van je waren waarschijnlijk even de weg kwijt ofzo. Of je was gewoon onnavolgbaar en wekte dit onbegrip? Uiteindelijk kunnen vrienden die dingen uitspreken, dat zal vast wel gebeuren op den duur. En anders? Fuk it! Ik als herintredende levensgenieter vond mooi om je helemaal happy te horen verkondigen dat je een vis in je net had liggen, ondanks dat ik zelf werkelijk snoeihard in de onophoudelijke regen zat te blanken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk, echt heerlijk om zo nu en dan een euforisch stukje te lezen. Te lezen dat negatieve dingen als afgunst gewoon van de hand gedaan worden alsof het niets is. En dat nog veel negatievere dingen als kanker bij je ontdekken of zelfs de dood in de ogen kijken beiden met ultieme strijdlustigheid bevochten worden. En ook te overwinnen. Mooi ook dat vissen daarbij helpt, de drang naar, het genieten en even-weg-van-gevoel tijdens het vissen. Nog mooier is dat uit deze hobby, misschien wel liefde te noemen, vriendschappen ontstaan.

  3 x hoezee!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat nou ziek? Dit was de titel van het snoekverslag waarin ik las over Gerard. En wat is het dan fijn om te horen dat het nu weer goed gaat!!! Gerard, ik ken je niet persoonlijk, maar toch ís het persoonlijk en dit natuurlijk door de manier waarop Rolf over je heeft geschreven. Ga maar lekker de volle 100% genieten van je visserij, want 200% gaat echt niet lukken! Dat hebben we immers wel geleerd van een eerder verschenen P’log ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Rolf,

  Bedankt voor een schitterend P'log.
  Zowel in de tijd van "De Peuteraar" als in je "Natvlees"-tijd heb ik je nooit op een keiharde oproep om een artikel te kopen kunnen betrappen. Tot nu toe. Dus heb ik jouw aanbeveling serieus genomen en de "Karperwereld" gekocht.
  Bedankt voor de tip; Boudewijn kan niet alleen schrijven, hij heeft ook echt wat te melden. € 8, 75 is een koopje!

  Groet, Jurriën

  BeantwoordenVerwijderen