Pagina's

donderdag 16 mei 2013

Moeizaam maar tof!

Het altijd hetzelfde liedje! Iedere keer als ik van de één of andere vakantie weer thuis kom dan ben ik een beetje de kluts kwijt. En dat heeft vooral zijn weerslag op mijn visserrijtjes. Immers, wist ik de eerste vier maanden van 2013 gewoon hartstikke tevreden blankend door te brengen, nu de vangsten voor het oprapen liggen ben ik niet vooruit te branden!


Ik ken mezelf al sinds mijn geboorte, we hebben samen geknikkerd en je hoeft je over mij dus niets te vertellen. Niemand behalve ikzelf kan het tij doen keren. Ik moet gewoon gaan. Niet nadenken en gaan. Met behalve de diverse visrotzooitjes voornamelijk de wetenschap op zak dat ik gewoon heel snel weer enorm blij ga worden in één of ander vaag bosje. Vandaag ging ik. En ik werd nat, heel nat en ook blij, heel blij! 

Voeren! Dat moet ik gaan doen. Als ik voer ben ik bij het water en bij het water word ik een ander mens. Hoe vaak ik er ook geweest ben, vanaf de bank kan ik me er weinig bij voorstellen. En dus pak ik een zakje Instant 8 en een baaltje MonsterCrab en fiets naar mijn auto. Onderweg daarheen word ik voor de eerste keer blij. Ik zie een vos! En hij ziet mij. Hij loopt op een meter of 25 en komt op me af. Snel maak ik mijn tasje open en pak mijn camera en de twee bruine boterhammen met salami. Een halve gaat richting vos en die pakt het op en likt daarbij zijn grappig puntsnuitje likkebaardend af. Vijf minuten blijf ik genieten en fiets dan door. 

Ik voer snel op een gracht in West en tuf dan naar het grote nat. Onderweg weet ik een klein slootje waar dito visjes in zwemmen. Het regent inmiddels maar ik laat me niet kennen. De 20 grams penhengel en een blikkie maïs tover ik onder de hoedenplank vandaan en ik stap alras de natte wereld in, het avontuur tegemoet. Met mini-pellets, Crushies en maïs maak ik 5 plekjes. Die vis ik dan kort af. Hoe simpel. 

Na het tweede plekje ben ik al doorweekt. Ik heb wel een regenjas maar geen regenbroek. Dit is kut en dus besluit ik meteen maar af te taaien naar plekje 5, dat is toch wel de hotspot. En daar beleef ik een grandioze driekwartier. Maar het begint een beetje stom… Juist als ik heb ingelegd komt er iemand langs die ik ken. Geen visser. Ik doe de beugel open en praat een praatje. Als ik dan weer naar mijn dobber kijk is deze 5 meter verplaatst! De maïskorrels zijn van de haak en ik vervloek mezelf om zo veel domheid en leg opnieuw in.

 Wat een schoonheid!
 
Een tikje! Ik sla en mis. Weer een tikje, en weer mis. De vis zit op de plek maar ik krijg ze niet gevangen. Weer een tikje en deze keer is het raak. Mijn driedelige 20-grams hengel gaat helemaal krom. 16/00 scheert door het water, Jeezis! Wat is dit tof! Ik moet het water in stappen om het visje te scheppen, maar de beauty is het waard. Met nu ook natte sokken bewonder ik het prachtige volschubje.

Deze is mooi man!

Ik sla nog een paar keer mis en weet dan een nog kleiner visje te haken. Door en door koud besluit ik te nokken. Koud van leden maar ‘heet’ van geest taai ik af en voer verderop, daar wonen grotere vissen. Soms dan. Whatever, de spirit is terug en het net is nat geweest. Topdaggie. Bedankt Reintje!
 
Speciaal voor Reynaard...

11 opmerkingen:

 1. Gewoon gaan dus, en je koppie stoten tegen Reynaard!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aight, het natvlees-vuurtje is weer aangewakkerd ;) practige spiegjes van volschub tot bijna leder... T mot niet gekker worden xD

  Hasta la pasta en de mazzel,
  Tsak

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je kent jezelf al wel heel erg lang he, en dat van dat knikkeren is net iets te veel info. De oude vos verliest nooit zijn streken maar jij wel een salami sandwich , en eerlijk is fair, je kreeg er een paar mooie onderwater kippen voor terug. Maar wat ik je eigenlijk zeggen wil is dat jouw kluts precies 12 kilo weegt. Altijd goed om te weten... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Dres: Altijd lekker om dat slootje achter de hand te hebben. En waar ik gevoerd heb... Dat kan je raden :)
  @Tsak: Echt leuk hoor, mits met het huiste materiaal dan...
  @Seb: Haha, je schat mijn ego toch iets te zwaar in vrind... (Alhoewel?)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. pffff vossen leven alleen maar in de oostvaardersplassen en daar mag je niet vissen....al zou ik het graag willen; woon er tegen aan.
  nee.....mooie viskes weer man, kleintjes zijn vaak mooier als de grotere broers en zussen en zeker met een pennetje dat eerst omhoog steekt en dan schuin wegtrekt.

  pak een wicky...heb je verdiend.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi man, lijkt wel peuteren. ..

  Groet, Jurriën

  BeantwoordenVerwijderen
 7. herkenbaar gevoel,
  in de winter desperate dat je niet kunt en als ze bij je hengel opkruipen niet de fut hebben om jezelf er toe te zetten.
  misschien alleen een beetje blase met een hengel zwiepen....
  als je dan weer gaat ben je dubbel blij en kan je jezelf wel voor je ballen schoppen dat je niet eerder ging......
  sjeezus, wat is die eerste mooi!!!


  groet,P

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wow, een volschub, deze zie je maar weinig voorbij komen. Leuk he, dat pennen! Vlgs mij ben je weer helemaal los(geslagen), toch?

  Grtx,FER

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hey Rolf,

  Supermooie vis man , ik kan me herinneren dat ik er een jaar of 8 geleden een ving van 14 pond en 74 cm.
  Ik ving hem in het donker met een nieuwe molen en ik wilde hem eigenlijk al terug zetten en deze vis was zo schubachtig dat bij het nog een keer kijken het pas zag!!! Als ik dat niet had gedaan was die te boek gegaan als schub???
  Helaas niet gefotografeerd , ging toen nog niet zo modern???
  Maar deze type zijn wel erg zeldzaam in Nederland , ik vind hem top hoor.

  Groeten Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 10. damnnn man wat een vol schup ! klein maar super mooi !

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Lekker even pennen! En die vos... zo tam! Dat zie je in mijn regio echt niet. Rolf, ik kijk uit naar, huh, nou ja, naar wat je ook gaat doen. Ben benieuwd :)

  Gr. Koen.

  BeantwoordenVerwijderen