Pagina's

donderdag 20 juni 2013

Spek op de graat...

De Lijkengang anno 2013 is een heel ander water dan vorig jaar. Vorig jaar kon het niet op, de ene na de andere vis vond het net en veelal betrof het dan ook nog eens 20+ schubs of mooie spiegels. Dit jaar is het allemaal heel anders. Als er al wat gevangen wordt zijn het kleine schubjes. Als er al wat gevangen wordt dus. Want het aantal blanks is inmiddels niet meer te tellen. Afgelopen zondag leek het weer als vanouds los te gaan, hier het relaas…


Deze keer ga ik met Tsak hengelen. Ik vind het leuk om af en toe een vriend hier uit te nodigen. Het risico bestaat dan altijd dat juist die ene bonusvis voor mijn neus weggesleurd wordt maar dat boeit me alsmaar minder. Ik kan soms nog meer genieten van de blijdschap van een ander dan van een eigen vangst. 

We zijn niet erg vroeg maar toch ligt alles om 8.00 uur scherp. Ik grap tegen Tsak dat ik maar hoop dat we genoeg hebben aan één net. Ik heb het laatste woord nog niet uitgesproken of mijn linkerstok vliegt zowat de plomp in! Een idioot harde aanbeet en als ik de hengel op pak, is de vis al voldoende dichtbij een obstakel om de dril bij voorbaat al spannend te maken. Maar het blijkt niet de slimste want dat metertje naar recht zwemt-ie niet, dat metertje om de boel hopeloos vast te zwemmen dus. Vijf minuten later kan Tsak de vis scheppen. Het is een prachtige Mokumse maagd met voor de eerste keer dit jaar wat spek op de graat.
 
Ben ik de eerste die haar bepoteld?
 
Ik ben blij, dit is een goed begin! En dus ben ik gehaast om alles weer in gereedheid te brengen. Eerst wat Crushies en 15mm boilies voeren en dan landt de rig ‘spot on’ op het zandplaatje dat ik enige tijd gelee ontdekt heb. Twintig minuten later is het weer raak en weer is het juist deze hengel die ons blij maakt. Tsak drilt kundig en een wat kleiner schubbejakje mag al snel de mat kussen.

Het lijkt los te gaan...

Prima. Twee vissen binnen drie kwartier, dit gaat goed zo! ‘Wat zullen de komende drie uur brengen?’, vraag ik mijzelf af. Wel, geen moer! Ook dit is heel anders dan vorig jaar. Als er vis zat dan werd er gevangen. Soms was het een uurtje stil, maar dan ging het weer los. Toch heb ik een goed gevoel, er zwemt vast nog wel een verrassinkie rond! Tsak, het was gezellig! Tot snel maat!

10 opmerkingen:

 1. Geduld, beste vrind, kleine schubjes worden groot, geen idee wanneer maar ... lekker belangrijk. Blanken is tenslotte het voorspel van de vangst.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Seb: Zoals jij het zegt, klinkt het gewoon geil!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. he peut....je pet is vies!

  schone viskes en idd wie weet wat er nog rond zwemt en gaat komen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mokumse maagden. Gelukkig bestaan ze nog.
  Een heftig uurtje en dan weer geen tuut. Typisch boezem. Het houd het wel spannend.
  Leuk voor Tsak. Effe lekker dat carbon kromtrekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Was zeker weer gezellig gap! Thanks dat ik ff op vis-ite mocht. Enne... Heeft de nieuwe hotspot nog meer prijs gegeven?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Sergei: Die pet moet vies zijn! :)
  @Dres: Ze bestaan nog! Uur geleden mocht ik er nog eentje bevingeren.....
  @Tsak: De 'hotspot' niet, de andere paalplek wel. Knaller van een vis... Stay tuned Tsakkie! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie donkere vis. Aan de ene kant irri dat karpers hun routes en gedrag aanpassen aan de andere kant blijft hierin de uitdaging. Hoezo maagden overigens?

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Fer: De kans dat deze vissen eerder zijn gevangen is niet heel groot. Vandaar maagden...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gelukkig gaat niet alles zoals het ging, al is een beloning voor je inzet zo nu en dan wel nodig. Dit keer in ieder gaval weer mooie herinneringen gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen