Pagina's

zaterdag 8 juni 2013

Een nachtelijk kanon...

Mijn eerste nachtje van 2013! En meteen maar op de Zoete Zee. Het water waar ik toch wel mijn hart kwijt ben geraakt en waar ik het, de komende decennia, terug zal proberen te vinden met een hengel voor mijn neus. De eerste nacht, en eentje die met succes kon worden afgesloten. Power House Carping voor liefhebbers van nachtelijk waden en harde runs…
 
 
We hebben goed gevoerd. De Zoete Zee herbergt een enorme hoeveelheid vis en een groot deel daarvan is niet vies van gekookte deegballetjes. Om de karper te bereiken moet er dus meer gevoerd worden dan wat normaal is in deze periode van het jaar. Vijf kilo per dag en dan eventueel een paar emmers maïs of duivenvoer om de boel op gang te brengen.
 
Het is 16.00 uur als tevreden neerzijg in mijn vettig stoeltje en naar mijn hengels kijk. Die staan twintig meter uit de kant op stormsticks. De horizon is wijds, slechts een enkel eilandje en wat zeilboten onderbreken het monotone van water en lucht. Dit is mijn wereld! Ik zink weg in diep gepeins en overweeg mijn visserij van de laatste jaren. De conclusie is even simpel als voor de hand liggend. Ik wil vis vangen, het liefst groot en bruut maar niet ten koste van alles. Liever een vis op de gracht of hier op de Zoete Zee dan een ‘uitgekauwde’ karper op één van de vele filestekken van Amsterdam. Met die wetenschap op zak besef ik me dat ik waarschijnlijk nooit een Nederlandse veertiger zal vangen. Daar berust ik in. Voorlopig dan.
 
Het is 20.00 uur als Sander arriveert. Een vismaat van hem heeft hier in het verleden ook wel gevist maar dit is zijn eerste keer op dit ‘grotemannenwater’. Als hij ook in ligt is het tijd voor wat dood vlees en een tritsje kouwe pinten. Nog voor het donker is, vertrekt met rechterhengel ietwat rochelend. Een reuzevoorn heeft zich verhapt en is tijdelijk de haas.

 
Mega-winde
 
Nadat we een halve kinderboerderij hebben verorberd is het tijd voor een tukje. Sander gaat de strijd aan met de lokale krekels en snurkt een vrolijk snurkje. Ik ben moe maar kan de slaap niet echt vatten. Er staat iets te gebeuren. Als ik dan eindelijk toch wegtuk is het voor mijn gevoel een minuut later als ik bruut gewekt wordt door de receiver. Een knetterharde fluiter op links! Sander wordt pas wakker als ik ‘m een paar schoppen heb gegeven en ik ben al in mijn waadpak onderweg naar mijn hengel als hij eindelijk van zijn stretcher rolt. En ondertussen blijft de pieper maar gillen. De vis heeft inmiddels ruim 100 meter lijn genomen en zit aan de andere kant van een 50 meter breed rietveld. Met weinig druk op de lijn volg ik de vis. Als ik de rand van het rietveld bereik kan ik gaan drillen. Juist als de vis voor mij ligt, arriveert Sander en schept de vis. Pats!
 
Kan het mooier?
 
Het is een hele lange schub, helemaal afgepaaid en met een paardenkop. De vis haalt de meter niet maar is goed op weg. Ik besluit de vis te zakken en we drinken een laatste pintje om dit kanon te vieren. Als ik even later weer onder mijn shelter lig, ben ik snel weg. In mijn droom vang ik diverse veertigers en ook iets met een paaldanseres passeert de revue… Om 7 uur schrik ik wakker.

Tja...
 
Mijn rechterhengel ligt van de pieper af. Dankzij mijn topkwaliteit rodrest is het ding niet gezonken. Redelijk verbaasd constateer ik dat er geen vis aan hangt. Hoe kan dit nou? We zetten koffie en bakken een eitje. Dan is het tijd voor de foto’s. En die lukken goed. Ik ben blij, heel blij. Wat een kanon! Om 11.00 uur breken we het kamp op en gaat ieder zijns weegs. Mijn eerste nachtje van 2013 en een prachtige vis rijker. Wat zit er nog meer in dat vat dat de Zoete Zee heet?
 
Nog maar een fotootje...

En het hele 'kanon'....

16 opmerkingen:

 1. Ik droom al van dit soort schubs! Een dansje met die paaldanseres sla ik ook niet af.......Als dat buikie eens.........ach fuck it! Zijn maar cijfertjes. Prachtige vis!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ach, hier kan ik zoveel dingen over zeggen, maar jij weet dat ik dit helemaal fantastisch vind! :)

  Gr. Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. lekker hoor maar die winde vind ik eigenlijk ook supervet!!!!
  pats boem en volgende keer gewoon ook grote paal naast je shelter zetten en wat bij voeren met biljetten. wie weet wat je aantreft immers dromen zijn niet altijd bedrog maar slechts een voorbode van......

  BeantwoordenVerwijderen
 4. mooi plekje he zat daar ook wel eens mooie vissen komen daar voorbij

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Sjeesus, wat een monster...
  en ook een leuk vissie
  :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige vis!

  Gefeliciteerd!!

  Groet,
  Dale

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat was echt een grote vis ouwe !
  Het is dik verdient man na al die inspanning !

  groetjes Sander

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie schub en een grote natte wind(e) :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Dres: Ja! Jij had vorig jaar een mooi kanonnetje daar, deze keer was het klaarblijkelijk mijn beurt. Maar er zit meer in dat Zoete vat!
  @Koen: Ja! Woorden schieten te kort! ;)
  @Sergei: Oei! Voeren met Euries! Goed idee!
  @Anoniem: Knap van je dat je de plek herkent. Gisteren nog gesproken met een visser die dacht dat ik (wij) een aantal andere van onze vissen ook daar hadden gevangen. Iemand die de plek heel goed kent dus. Maar hij had het mis. Blijft lastig dat 'herkennen'... PS: Zet je de volgende keer je naam even bij je post? Dat lult zoveel makkelijker! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Seb: Hou toch je bek kuthippie! :))
  @Dale: Cheers!
  @Frank: Ja! En de manier waarop is gewoon tof!
  @Sander: Inspanning is een duur woord voor het nastreven van een wens. Als ik over 30 jaar in mijn kist lig te resumeren wil ik zeker weten dat ik er alles aan gedaan heb binnen mijn mogelijkheden...
  @Bjorn: Natter worden ze niet man! ;p

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Weet je wat ik nou zo mooi vind van die onderste twee pix? Check die baarddraden! Die staan strak naar voren gericht! Zelfs op de kant heeft die flikker nog een mening! Tof!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. baardharen ?
   je lijkt me redelijk gladgeschoren.
   :)))

   Verwijderen
 12. Een kanon die je toekwam, zoveel is wel zeker. Overigens heb je met 'paardenkop' een treffende beschrijving gevonden.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. mooie vis ouwe hele mooie vis helemaal op de zoete zee enne die 40er komt ook nog wel .let op myn woorden je komt er heel dicht by.groet fons

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @Boudewijn: En nu die hele stal leegharken! Hihihihi!
  @Fons: Dat zou mooi zijn Fonsie! We gaan het beleven!

  BeantwoordenVerwijderen