Pagina's

dinsdag 22 oktober 2013

P'log: De kroon op mijn werk...

Een maandje geleden… Alleen thuis, voor mijn neus een koud blik bier, pootjes op de bank, gewelddadige film op TV, helemaal goed! Terwijl het bloed rijkelijk vloeit besluit ik tot een ‘chippie’. De zak gaat open en de knuist komt gevuld terug en wordt richting mond gestuurd. ‘SECONDS FROM DISASTER!’…

‘Krak’, zegt het eerste chippie, ‘krakkrakkrak’, zeggen zij die volgen. ‘KRAK’! ‘KRAK’? Mijn kaak bevriest, de tijd staat stil. Hoorde ik dat nou goed? Dat was wel een hele luide krak. Mijn hand vult zich met natte chipspulp, bovenop ligt iets wat ooit wit was. Een stuk kies. Kut! 

14 oktober 2013, 10.15 uur, ‘SECONDS FROM VICTORY’, ik lig in. Een kwartier en ik wil juist een bakkie inschenken. Voor mijn neus een bak water en drie hengels. ‘Piep’, zegt een hengel. Ik kijk op. Maar zie niks spannends. De hengel piept weer en ik zie de achterkant van mijn rechterstok schudden. Ik sta maar eens op. Nu kan ik de hengel goed zien, die staat in een hoek van 90 graden. Wat is dit dan? De hoogste tijd om ‘m uit de pod te pakken en de haak te checken. 

‘Dat wordt een kroontje’, zegt de tandarts nadat hij met een spiegeltje en een smerig ogend haakachtig martelwerktuig mijn afgebroken kies heeft geïnspecteerd, ‘JA! Dat wordt zeker een kroontje’, het klinkt bijna blij. Als ik weer praten mag stel ik hem de voor de handliggende vraag ‘Wat kost dat dan? Zo’n kroontje?’ Het valt wel mee, zegt hij luchtig, iets van €650 of iets daaromtrent. WAT? 

De dril is veelbelovend en eng tegelijkertijd. Het gaat traag, heel traag. Ik voel de borstvin af en toe achter de lijn ‘springen’, de laatste keer dat ik dat meemaakte ving ik een schub over de meter en zwaar in de dertig. Pas als de vis na 10 minuten het oppervlakte breekt, word ik behoorlijk nerveus. Wat een varken! Deze moet en zal ik netten, dit is de grootste boezemspieg die ik ooit gezien laat staan gevangen heb. 

‘Nou, doe mij dan maar een KROON’, de tandarts kijkt mij glazig aan. ‘Wat kost een KROON?’. De man begrijpt mij niet helemaal goed en denkt dat ik van het padje af ben. Na enige aarzeling zegt hij toch ‘Iets van €650, dat zei ik net toch?’ Nu is het mijn beurt om ogen als schoteltjes op te zetten. ‘Nee, dat kost een kroontje, ik wil weten wat een KROON kost!’…

De vis werkt geweldig mee en ik schiet helemaal vol als ik het net licht. Ik ben oprecht geëmotioneerd, dat had ik niet verwacht. Maar ja, deze vis had ik ook echt niet verwacht. Het is de kroon op mijn harde werken. Het is de kroon, niet het kroontje, neen, de KROON. Dat is een substantieel verschil.  

Naschrift: Beide verhalen zijn echt gebeurd. De vis zal ik binnenkort publiceren, voor nu geniet ik nog even na. Met een lege beurs en een nieuwe kroon in mijn bek.

7 opmerkingen:

 1. everybody knows size matters,
  't is de tandarts die eens flink gedrild moet worden...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. oeioeioei ik ben nu erg nieuwsgierig maar hebt nu toe wel een erg mooie en keiharde KROON?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. zoooo,nieuwe bijtertjes erin.....
  en nou vastbijten en volhouden......
  nog meer dikke bertha's rossen......

  KOM OP MET DIE FOTO'S
  kleine P

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geluksvogel! Bij jou kan er nog een kroontje op. Bij mij is een kies zover afgebroken dat dat niet meer kan en daarom moet ik gaan voor een brug of implantaat… nog duurder!
  Ben wel heel benieuwd naar je KROON!

  Gr. Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wat is dit allemaal rolf de kroon op het vissen,en een kroon in je bek???? bofkont.groet fons

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoe vreselijk is het om een kroon te krijgen.
  In het begin deed het zeer maar nadat het klaar was merkte ik gelijk verschil en had ik geen pijn meer!
  Nu enkele maanden later ben ik er heel erg blij mee.
  Alleen ben nog wel benieuwd naar je kroon.

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Check dit verslag Jessica...
  http://natvlees.blogspot.nl/2013/10/pure-naakte-euforie.html#more

  BeantwoordenVerwijderen