Pagina's

dinsdag 13 mei 2014

Van dwergen, snorren en vis...

‘Pas de vancances de poisson en France, mais bien sûr la pêche!’ Aldus mijn steenkolen-Frans… Oftewel; ‘op niet-visvakantie naar Frankrijk, maar natuurlijk wel hengelen!’ Op zich heel logisch. Klik door voor wat leuke foto’s en bijbehorende tekstjes…
 
 
‘Ik ga pas naar Frankrijk om te hengelen als ik mijn eerste Nederlandse veertiger heb gevangen’, een gevleugelde uitspraak, op het eerste gezicht heel stoer, maar in feite gewoon een slap excuus. Of nee, niet slap, ik zie simpelweg de noodzaak niet om naar Frankrijk te gaan om te vissen. Ik heb hier toch ook lol!? Maar ja, als ik dan toch die kant op ga, dan moeten er natuurlijk wel hengels mee! En sinds ik de gelukkige bezitter ben van de Nash Dwarfs, oftewel dwerghengels, is er geen enkele reden meer te bedenken om zonder vistuig af te reizen naar het land van stokbrood, vrouwen met snorren en jerrycans goedkope wijn. Twee dwergen en twee spinhengeltjes, een kilo Instant 8 en een kilo halibut-pellets, een netje, een matje en wat andere meuk. Ik ben er klaar voor en dus stappen we in de Thalys naar Parijs.
 
Hier zwemt een vis met mijn naam er op...
 
In Parijs lopen we een rondje. Alles is groot en vooral de Seine kan op mijn aandacht rekenen. Wat een cool slootje is dat zeg! Daar wil ik nog wel eens een lijntje nat maken. Een dikke schub en de Eiffeltoren op de achtergrond, damn! Maar deze keer moeten we verder, de huur-Clio doet de volgende dag zijn best en na 300 kilometer arriveren we in Argenton sur Creuse. De Intermarché verschaft ons een bakje wormen, eten en bier. Meer is niet nodig! De laatste kilometers ken ik uit mijn hoofd, de Jean-Jean kan uit.
 
Het is de vierde of vijfde keer dat ik hier nu ben, de oude watermolen in Tendu. Een geweldige plek, overal water, een dammetje, een bootje, een eiland, brandhout, echt tof! Ran doet zijn schoenen uit en waadt al binnen 5 minuten door het ondiepe water. Alleen achter het dammetje is het diep, twee meter of zo. Dat is dan ook meteen de plek waar ik in eerdere jaren wat karpertjes wist te vangen. Terwijl Ran waadt, ga ik voeren. Een paar handen gebroken bollen en een stuk of 30 pellets. En dan mag de BBQ aan, lekker!
 
Beetje ingewikkelde constructie, toploodje en om een 'hoekie' vissen...
 
Grote Kleine Man vermaakt zich opperbest, met een wormpje vangt hij al trottend in het ondiepe, mooie kopvoorntjes, wat baarzen en zelfs een schele pos. Ik stook fikkie en drink bier. De volgende dag gaan we even karperen. Van de vrouw des huizes heb ik gehoord dat er een paar meervallen gevangen zijn vorig jaar. Om daar ook kans op te maken vis ik met pellets, op een bedje van verkruimelde boilies uiteraard. En binnen een half uur is het al raak! Hoe moeilijk kan vissen zijn? Niet dus. Weer een uur later en Ran mag aan de bak. Ik een schub, hij een tof oud spiegeltje. Het feest is compleet! Maar het wordt nog beter!
 
Ik een mooie schub...

 
En een prachtige spiegel voor Ran!
 
De volgende dag doen we andere dingen. De dag voor vertrek lassen we echter weer een karpermiddagje in. En weer is het direct raak. De vis zwemt zich vast en lost uiteindelijk de haak. Dat is mooi balen. Een uur later volgt de herkansing. Ik sta stomverbaasd als ik even later zie wat er in het net ligt! Hoe kan er zo’n knaller hier zitten? We dansen een dansje en we proosten met lauwe Bourgogne en kouwe cola.
 
Bam! Dikke beuker voor Ran! Vive la France!
 
De laatste nacht laat ik de hengels inliggen. Resultaat? Een Franse brasem, met een snor, een alpinopet en een croissant onder z’n rechterborstvin. Never mind. Het was toch geen visvakantie. 12 uur later zitten we alweer in de Thalys, mijn dwergenfoudraal meurt als een malle naar nat net. Ik geniet er van, Ran ook. De overige passagiers niet. Helaas.
 
Salut en de mazzel!!!

9 opmerkingen:

 1. prachtig....dit zijn de leuke dingen van het leven....en je kleine man vegeet dit nooit van zijn leven...ik spreek uit ervaring.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Te gek man! Heerlijk gevist met je vader en hem wederom weer 'verslagen'

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Rolf,

  Mooie plaatjes en toch nog leuk gevangen zonder visvakantie! Volgende keer onderzeeërs vangen in de Seine?

  Groet,
  Bert

  BeantwoordenVerwijderen
 4. dat is nou wat ze in la douce France "pret a porter" moeten noemen !
  Pret om mee te nemen, dat zit wel snor bij jullie !
  A bientot,mon ami.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi samengevat de mooie visdingen van jullie vakantie. Prachtige vissen overigens. Die spiegel lijkt inderdaad aardig op leeftijd, je schub op de eerste foto met die lichte schubbetjes, ook lekker apart!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Anoniem: Thanks, zet volgende keer effe je naam er bij... ;)
  @Sergei: Dream on...
  @Joery: Thanks!
  @Bert: Seine it is Bert!
  @Sebastiaan: Ik versta je amper ;)
  @Boudewijn: Spieg leek mij ook een oudje, smaakte er niet minder om...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijk verslagje en bijzonder dat na al die jaren er ineens zo'n dikke beuker tevoorschijn komt. Ik kan het me niet helemaal goed herinneren, maar was het niet zo dat er daar sterfte was geweest o.i.d? Je schreef er iets over in een vorig verslag dacht ik. Of ben ik nu aan het ijlen? Hoe dan ook, voor een niet vis vakantie vangen jullie toch maar verdomd goed :)

  Gr Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. prachtige vissen en ik denk een prachtige herrinering voor Ran !!! lekker gevist mannen

  BeantwoordenVerwijderen