Pagina's

maandag 5 mei 2014

Peuterstrijd in Mokum...

Zondagmiddag 4 mei, Ran loopt te scheppen in de tuin, naast hem een emmertje. ‘Wat ben je aan het doen man?’ vraag ik hem terecht, ‘we gaan vissen pappa’, luidt zijn nog logischere antwoord, ‘we gaan een wedstrijdje doen’, vervolgt hij. En zo geschiedde…
 

De regels zijn simpel; we vissen met wormen en baarzen zijn het hoofddoel. Een baars telt voor twee punten, een voorn, grondel, pos, winde voor 1 punt. Vang je een brasem? Dan ben je al je punten kwijt! Een karper, snoekbaars of een snoek levert de directe overwinning op! De hoofdprijs? Eeuwige roem en een ijsje. Duidelijke regels, let’s go!
 
We parkeren de fietsen bij het Haarlemmerplein en vissen vanaf daar alle hoekjes en gaatjes uit totdat we bij het IJ zijn. Het is bar, het water is helder en er is nauwelijks stroming. Om de tijd te doden vangt Ran een kat (zie logo), maar dat telt niet! Pas bij de brug naar de Zoutkeetsgracht gebeurt er wat. Ik heb mijn dobber op anderhalve meter staan en probeer onder de brug een baars te verschalken, die telt immers voor twee punten! Ran doet het anders, hij vist strak tegen de kade op een halve meter water… Hij gaat voor enkele punten, hij gaat voor grondels. Slimme gast! In no-time sta ik 5-0 achter! Verdorie! Dan maar mijn ouderlijke macht laten gelden, alles is geoorloofd! ‘Kom Ran, we gaan!’ We verkassen, 30 meter en nu is het mijn beurt, bam bam bam! Ook ik vang  nu grondels en Ran slaat steeds mis, lekker! En ik sta opeens 6-5 voor! Hatsee!
 
Dikke, zwarte grondel...
 
Het IJ levert geen ruk op, echt bizar! Zelfs de meest geijkte stekken blijken verstoken van baars. Terug naar de Zoutkeetsgracht dan maar. De strijd gaat gelijk op. Het staat 8-8. ‘Hee pap, een baars, er zwemt hier een baars!’ In slow-motion zie ik de ramp geschieden, Grote Kleine man heft zijn hengel en laat de worm voor de neus van de baars zakken, BAM! Ran giert ‘whoepie, 10-8!’ Mijn concentratie is gebroken, Ran is scherper dan ooit en ‘doet’ nog effe een hatrickje grondels, 13-8, wat een doffe ellende… Even overweeg ik zijn band lek te prikken, maar dan moet ik ‘m zelf plakken, dat schiet niet op. Dan maar voor straf een uurtje eerder naar bed, maar eerst een ijsje.
 
De beslissende baars...

11 opmerkingen:

 1. kortom je bent gewoon naar huis gevist......
  en dan ook nog die kleine grote man een oor aannaaien.....
  kan je wel,lefgozer!!!!

  groet,Patrick

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je verdiende loon, fanatiekeling!!!
  Heel goed Ran!! Dit was gewoon een flinke pets aan de wang.
  Is er al een rematch afgesproke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Patrick: Geen middel wordt geschuwd! ;)
  @Sergei: Aankomende week een rematch, ik heb al wat botte haken gereed liggen... :p

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hahaha red je het niet man, je zult denk ik van betere huizen moeten gaan komen nu....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hahaha, leuk verhaal Rolf! En zo herkenbaar. Alles voor de kleine man.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geweldig!!!!

  Gr. Spickey

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gelukkig was je time out maar kort. Heerlijk verhaal.

  Gr.

  Pieter

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Kan geen account vinden op de goksites. Misschien een teletekstpagina? Bij elke vangst een 'plusje' in beeld. Mooie wedstrijd hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Eeuwige roem ! En al steek je al z'n banden lek, dat pak je hem mooi nooit meer af pappa! En Ran is vast net zo onder de indruk van je dreigementen als van je visprestaties hierboven...maar we moeten natuurlijk niet vergeten wie z'n schuld dit is... ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi verhaal! Ik heb net zelf een nieuw leuk spelletje ontdekt, misschien ook wat voor jullie; Dropshotten met een wurm. Was net even in de buurt van de houthaven; 8 baars en 2 snoekbaars(jes) gevangen in een klein uurtje!

  groeten Nicolas (die van de harders)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hahaha ze bant lek prikken :) Ran is de toekomst ;)
  lekker gevist Ran

  BeantwoordenVerwijderen