Pagina's

woensdag 3 juli 2013

Wat is moeilijk?

Naar aanleiding van de leuke, inhoudelijk discussie op mijn Facebook-tijdlijn over ‘Wat is groot water?’, wil ik nu een stapje verder gaan! Ingegeven door Rob Delgijer luidt de stelling: ‘Wat is moeilijk water?’ Dat zal voor iedereen verschillend zijn en ook blijven veranderen naar mate de jaren vorderen. Maar denk ook aan jaargetijden, conditionering of juist het tegenovergestelde, een groot of klein bestand, misschien wel de bereikbaarheid? Of de omstandigheden? Denk aan grote boten, jatgrage randgroepjongeren of boze boeren. Wat maakt voor jou een water lastig? En blijft dat water dan lastig of verander je van mening op een gegeven moment? Een voorbeeld uit eigen doos:


Aan het begin van dit millennium besloot ik te gaan karpervissen op een ‘grote’ zandwinplas. Het water waar ik al 20 jaar met veel plezier op baars en paling viste en waar ik mijn eerste snoek ooit ving. Dit water noemde ik gemakshalve het KKW (Kneiter-Klats-Water). Ik vond het echt supermoeilijk en mijn vangsten bewezen dat. In drie jaar tijd en vele honderden uren, wist ik slechts 8 vissen te vangen. Maar toen viel het kwartje! Ik paste mijn visserij drastisch aan en opeens ving ik echt goed vis. Blanken was er niet meer bij en het carbon stond krommer dan ooit. Het wat opeens makkelijk geworden. Na 50 vissen in twee maanden tijd in evenzoveel visuren (bijna dan), kwam ik er achter dat ik iets miste! Het was ‘gewoon’ geworden, de kick van een run werd alsmaar minder. En uiteindelijk is dat de reden dat ik vis; het doorgronden van een water en met een bonkend hart staan drillen. Om ‘af te ronden’, viste ik een winter door en ook dat werd een groot succes. Een prachtig moment om af te taaien en nieuwe visgronden te zoeken. 

Ik kan nog wel een paar voorbeelden noemen. Het meest recente is natuurlijk de Lijkengang. Maar dat is juist van ‘makkelijk’ opeens ‘lastig’ geworden! Uiterst irritant kan ik je brommen! Dat ik slecht vang is tot daar en toe maar dat ik het niet begrijp frustreert mij nog het meest! Enfin, wat is jouw verhaal? Zoek jij ook telkens naar nieuwe uitdagingen? Kan jij ‘moeilijk’ naar ‘makkelijk’ ombuigen? En wat vind je moeilijk?

Tenslotte, het gaat hier om persoonlijke meningen. Het is niet mijn bedoeling om ‘mensen’ te gaan overtuigen van de mijne. Wat ik wel wil is proberen te schetsen hoe ik mijn visserij beleef en wil blijven beleven en ben daarbij tegelijkertijd hoe jullie ‘er in staan’! Wordt dus vervolgd! O ja, mocht je liever anoniem blijven, dan kan je me natuurlijk ook mailen! rolfbouman@gmail.com

4 opmerkingen:

 1. Check vooral ook even:
  https://www.facebook.com/boumanrolf
  Daar wordt echt leuk gepost door mensen met een mening...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Groot gedacht kan elk water als moeilijk water worden beschouwd. Je kunt het jezelf zo moeilijk maken als je zelf wilt. Het is maar wat je wilt vangen en hoe je wilt vissen. Zie je jezelf al met de vlok vissen op het Noordzeekanaal op karper? Ook zou ik niemand aanraden om op zeelt te gaan vissen in de Grensmaas. Terwijl het tegelijkertijd wél uitdagingen zijn. Maar waar ligt de grens tussen idioterie en de uitdaging opzoeken? Een Atlantische steur vangen op de Rijn is mogelijk. Maar zeg je dan:
  A: De Rijn is moeilijk water voor die soort.
  B: De Rijn is het verkeerde water om een reële kans te maken voor die doelstelling.

  Zelf zoek ik de moeilijkheden expres op door steeds nieuwe soorten te willen vangen. Je begint aan elke nieuwe soort weer als amateur. Juist het ombuigen van moeilijk naar makkelijk is het kunstje wat mij voldoening geeft. Elke keer op dezelfde manier op dezelfde stek dezelfde mooie vissen vangen is juist geen kunst. Maar als dat iemand voldoening geeft ben ik de laatste die zegt dat ie dat ie er mee moet ophouden. Iedereen moet doen wat hem of haar het gelukkigste maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie post Frank! De kern van je verhaal is (lijkt mij) het continu op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen. Inderdaad ieder voor zich maar jouw manier bevalt mij wel! :)

  BeantwoordenVerwijderen