Pagina's

dinsdag 28 oktober 2014

Project 7 - introductie

Een nieuw project, een nieuwe uitdaging. Ik ga proberen het uit te leggen, het is feitelijk heel eenvoudig, maar ik wil ook de redenen uit de doek doen. Dus plof in de zitzak met je Ipad en struin even met me mee op zoek naar nieuwe uitdagingen…


De rode draad binnen mijn visserij is eigenlijk altijd al het aannemen van uitdagingen en er werkelijk alles aan doen om mijn doel te bereiken. Ooit was dat het vangen van mij eerste dertiger, het drillen van een Nederlandse meerval of 5 verschillende roofvissen op één dag. Ik kan nog wel 20 voorbeelden opnoemen. Op één na, heb ik al die doelen weten te bereiken. Ik ga graag de competitie aan met mijzelf als het om vissen gaat, ik kan mijzelf ook echt toespreken, dat klinkt meestal zo: ‘zeur niet zo slome, je wilt die vis toch vangen? Stop met janken en ga! EEND!’, maar meestal ben ik wat minder mild. 

Ik schep er weinig genoegen in om iedere keer weer naar hetzelfde water te gaan. Als het groot is, weids is, dan hou ik meestal wel wat langer vol. 15 Jaar geleden was dat wel anders, dan kon ik mijzelf echt vastbijten in een water, seizoenen lang. Daar had ik lol in en dus was dat goed. Zelfs als ik goed vang nu, dan raak ik na een sessie of maximaal 10 wel uitgekeken, dan moet ik weg! Het avontuur tegemoet! Dat ik zo ben geworden, dat wist ik wel van mijzelf, dat ik echter bereid ben mijn schaarse vistijd in te leveren aan iets dat heel onzeker is, dat is nieuw. Terwijl ik elders kans maak op een grote vis, waarschijnlijk met een naam, heb ik besloten mijn hart te volgen. Ik presenteer bij deze ‘Project 7’…

Voor alle duidelijkheid, ‘Project 7’ is iets wat ik er bij ga doen. Een project dat waarschijnlijk jaren gaat duren en dat ik afwissel met andere visserrijtjes. Wat is ‘Project 7’? Dat ga ik nu vertellen. 

Als ik door de stad loop, fiets of rijd dan zie ik overal water. Net als alle andere vissers kijk ik naar dat water, soms net iets te lang waardoor er af en toe bijna ongelukken ontstaan. Tegenwoordig stop ik. En dat is ‘Project 7’…! Ik ben er achter gekomen dat er werkelijk tientallen wateren zijn die echt nooit bevist worden, gewoon NIET bevist worden. Dit zijn meestal kleine slootjes van 50 cm breed met 10 cm water er in. Maar ook tochtige ‘waterholen’ in gure industrieterreinen, of wat dacht je van die huichelachtige meertjes in bijvoorbeeld een klaverblad van een snelwegknooppunt? Van die tientallen stukkies water ga ik er 7 selecteren en die ga ik bevissen. In eerste instantie met een wormpje of een stukje brood. Voorntjes en baarsjes zijn altijd het makkelijkste te vangen. Terwijl ik sta te pielen loer ik zo het water af en hoop wat interessanters te zien of te vinden. Uiteindelijk wil ik natuurlijk ‘de koning’ van het water vangen, dat kan een snoek zijn, een zeelt, een karper, een meerval, een baars, het kan alles zijn. 

De beslissing om ‘Project 7’ echt te gaan doen, nam ik twee weken geleden. In een ondergelopen deuk in het land (meer is het niet) zag ik twee grote karpers cruisen. Het enige dat ik bij me had was een baarshengel en wat wormen, en een boterham met worst… In een kwartier tijd ving ik een brasem, zag een snoekje liggen en als klap op de vuurpijl haakte ik een karpertje van een pond of 10. Die laatste was niet één van die grote vissen, die waren zeker 20 pond. Maar goed, die komen ook nog wel aan de beurt. Op het moment dat mij dit overkwam werd ik ‘overwelmt’ met een gevoel van geluk. Een gevoel dat ik lang niet had gevoeld.
 
Een karpertje uit een 'volgelopen deuk in de grond'... Helaas geen mat, ik was aan het baarzen... Een net ligt altijd in de auto!

Het idee bestond al langer, nu ga ik tot uitvoering over. ‘Project 7’, een zoektocht naar vis op plekken waar nooit is gevist. Buffels liggen niet voor de hand, avontuur zeker wel. Volgende week water 1… Wellicht tot dan…

15 opmerkingen:

 1. Dit wordt een plan "that's coming together!"

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een orgineel idee waarbij dus verrassingen ten deel zijn en bovenal aangezien het steevast onbeviste wateren zijn, zijn het dus vissen die niet 'aangeleerd' gedrag hebben na eerdere ervaringen met andere hengelaars.

  Moet betekenen dat het puntgave vissen zijn en die ook anders benaderd worden om ze te vangen?

  Nogmaals leuk en orgineel idee want ook ik zie regelmatig zulke wateren en het komt er bij mij niet op om daar in te vissen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je bij jou in de buurt geen onbevlekte wateren meer vindt heb ik hier nog een regenton, een ondergelopen stoep en een verstopte dakgoot. Ik weet zeker dat er nog nooit iemand gevist heeft dus dat zit wel goed...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geinig, die plasjes rond klaverbladen vind ik ook altijd spannend. Er zit zeker vis, aangezien de futen en aalscholver deze ook aan doen. Project 7 oftewel 'de ontmaagding' van wateren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ha ha seb,
  ik heb hier nog een bord (vis)soep en het aquarium van de buren.....  Patrick

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het enthousiasme spat er van af Rolf. Doet me denken aan een drinkpoel van twee bij twee meter waarbij ik dacht: gooi eens voor de gein een spinner erin. Zat er nog een snoekje ook. Zelden zoveel pret gehad. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hey Rolf,

  Ga er voor zou ik zeggen en jou kennende komt het wel goed ik ga je in ieder geval volgen in het proces , succes man.

  Groeten Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 8. is dit zoiets als de 7 zonden..geheime visjes van stiekeme plekken?

  Goed dat je weer terug bent!

  Hopelijk zal je goed beloond worden voor de moeite!

  Groeten,
  Rick

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha, ben benieuwd! zal vast een mooi stukje inspiratie worden. Het meeste viswater ligt altijd aan je voeten, maar je kijkt er over.
  Succes double 0 zeven,

  Groeten uit Nieuwkoop

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk project! Echt weer iets nieuws. Spreekt me enorm aan en dus ga ik het volgen :)

  Gr Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuk idee! Ik ben benieuwd wat je allemaal tevoorschijn tovert.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooi project!! En inderdaad, altijd die knagende onzekerheid, wat zit er in die fucking watertjes waar je normaal niet komt. Luck!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Laat ons niet langer in spanning, kom met water 1 aub!

  BeantwoordenVerwijderen